nieuws

Verlaagd risico op longkanker bij een dieet hoog in vezels en yoghurt

Voedingswetenschap

Een voedingspatroon dat hoog in vezels en yoghurt is, is sterk geassocieerd met een verlaagd risico op longkanker. Dit is te danken aan het feit dat deze voedingsmiddelen pre- en probiotica bevatten zegt onderzoeker Xiau-Ou Shu.

Verlaagd risico op longkanker bij een dieet hoog in vezels en yoghurt

De relatie tussen longkanker, yoghurt en vezels is onderzocht in een studie onder 1,4 miljoen volwassenen uit Amerika, Europa en Azië. Het onderzoek bestond uit een analyse van tien onderzoeken waarvoor data is verzameld tussen november 2017 en februari 2019.

Kanker

Deelnemers die een geschiedenis hadden met kanker bij de start van het onderzoek, die kanker kregen of kwamen te overlijden tijdens het onderzoek of mensen die tijdens het onderzoek niet (meer) konden worden gevolgd, werden uitgesloten van het onderzoek.

De gemiddelde tijd dat deelnemers zijn gevolgd was 8,6 jaar. Tijdens de onderzoeksperiode zijn 18.822 incidenten van longkanker vastgelegd die zijn uitgesloten voor het onderzoek.

Effect van vezels en yoghurt

In eerdere onderzoeken zijn de voordelen van een dieet hoog in vezels en yoghurt in verband gebracht met hart- en vaatziekten en kanker aan het maagdarmstelsel. De onderzoeker wilde in dit onderzoek de specifieke associatie tussen longkanker en vezels en yoghurt onderzoeken.

Verlaagd risico

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat mensen met de hoogste inname van yoghurt en vezels een 33 procent lagere kans hadden op longkanker in vergelijking met mensen die geen yoghurt consumeerden en bijna geen vezels binnenkregen.

Roken 

In het onderzoek zijn vezel- en yoghurtinname beide geassocieerd met een lager risico op longkanker na uitsluiting van andere risico’s op longkanker, zoals roken. Volgens de onderzoeker is het verband sterk en consequent te zien in de groepen huidige, vroegere en nooit-rokers. Dit verband was te zien bij mannen, vrouwen en individuen met verschillende (culturele) achtergronden. Het verband was significant het hoogst in de groep die nooit heeft gerookt.

Pre- en probiotica

Onderzoeker Shu zegt dat gezondheidsvoordelen toe te schrijven zijn aan het effect van pre- en probiotica op de microbiota van de darmen.

 

Wil je meer weten over koolhydraten? Kom dan naar het Voeding Nu Jaarcongres. 

Diëtisten werken vaak volgens de Schijf van Vijf, maar in hoeverre volstaan de klassieke richtlijnen nog? Welke nieuwe diagnose- en behandelmogelijkheden kunnen diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches meenemen in hun adviezen?

Tijdens dit nieuwe jaarevenement van Voeding Nu op dinsdag 26 november 2019 bereiden we je voor op de toekomst van het voedingsadvies en de rol die diëtisten en andere voedingsdeskundigen hierin vervullen.

Bekijk het programma

Meld u direct aan

Reageer op dit artikel