nieuws

Avocado’s kunnen positief effect op diabetes en obesitas hebben

Voedingswetenschap

Een vetmolecuul die alleen in avocado’s is gevonden, kan helpen bij het reguleren van obesitas en het voorkomen van diabetes.

Avocado’s kunnen positief effect op diabetes en obesitas hebben

In Canadees onderzoek is voor het eerst aangetoond dat avocatin B, het vetmolecuul uit avocado’s, onvolledige oxidatie van vetten in skeletspieren en de alvleesklier tegengaat om de insulineresistentie te verminderen. Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van Paul Spagnuolo aan de universiteit van Guelph in Canada.

Supplement

Een groep muizen kreeg gedurende acht weken een dieet met een hoog vetgehalte om obesitas en insulineresistentie op te wekken. De vijf weken daarna kreeg de helft van de groep avocatin B toegevoegd aan het dieet in de vorm van een supplement.

Insuline gevoeligheid

Na dit onderzoek bleek dat de groep muizen die het supplement kreeg significant minder woog dan de controlegroep. Ze namen langzamer in gewicht toe. Daarnaast vertoonden de muizen een betere gevoeligheid voor insuline. Dit geeft aan dat de lichamen van deze muizen in staat waren om glucose te absorberen en te verbranden waardoor de reactie op insuline verbeterde.

Veiligheid

Na het onderzoek bij muizen is er een gerandomiseerd, dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek uitgevoerd bij gezonde mensen met een Westers eetpatroon. De veiligheid van avocatin B in de vorm van supplementen bij mensen is bekeken bij een consumptie van vijftig mg of tweehonderd mg per dag gedurende zestig dagen.

Uit dit onderzoek bleek dat avocatin B veilig in het bloed was geabsorbeerd zonder negatief effect op de nieren, lever of spieren. Ook zag het team gewichtsverlies bij de proefpersonen, hoewel het verschil niet statistisch significant was. Voor avocatin B was er geen dosis beperkende toxiciteit.

Metabole kwalen

Nadat is aangetoond dat het supplement veilig is bij gezonde mensen willen de onderzoekers bekijken wat de effectiviteit van avocatin B is bij mensen met metabole kwalen.

Volgens Spagnuolo kan het eten van hele avocado’s inefficiënt zijn omdat de natuurlijke hoeveelheid avocatin B kan variëren per stuk fruit. Ook is nog niet duidelijk hoe een hele avocado wordt verteerd en opgenomen in het lichaam.

Reageer op dit artikel