nieuws

Professor Ellen Blaak: ‘Het mag wel eens afgelopen zijn met de hypes rond koolhydraten’

Voedingswetenschap

Diëten die extreem laag zijn in koolhydraten of deze uitbannen, zijn voor gezonde mensen niet aan te bevelen. Dat zegt prof. Ellen Blaak, vakhoogleraar Humane Voeding, van Maastricht University, spreekster op het Jaarcongres van Voeding Nu.

Professor Ellen Blaak: ‘Het mag wel eens afgelopen zijn met de hypes rond koolhydraten’
Foods high in carbohydrate on wooden background. Top view

‘Ik wil de focus leggen op wat gezond is’, zegt zij. ‘Er zijn veel hypes rond koolhydraten die aanzetten om ze niet of bijna niet meer in te nemen, maar dat is vanuit gezondheidskundig oogpunt niet verstandig. Je mist daardoor de voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines, die vaak gekoppeld zijn aan koolhydraatrijke producten.’

Gezonde mensen

Ze heeft het daarbij over gezonde mensen met een normale bloedglucoseregeling die door hun gezonde leefstijl een goede marge hebben om met suikers en koolhydraten in de voeding om te gaan. ‘Voor diabetici en mensen met insulineresistentie zijn er aanwijzingen dat een beperking van de hoeveelheid koolhydraten  in de voeding positieve effecten kan hebben’, weet Blaak. ‘En ik ben er ook niet op tegen om dan minder koolhydraten in een behandeling op te nemen, maar zeker niet in extreme mate. De nadruk moet veel meer liggen op de  kwaliteit van koolhydraten, dus minder suikerhoudende dranken en meer complexe koolhydraten en voedingsvezels.  Een risico van een voeding te laag in koolhydraten kan zijn dat er een ongebalanceerd eetpatroon ontstaat met onzekere consequenties voor de lange termijn gezondheid.’

Ellen Blaak: ‘Stop met hypes rond koolhydraten.’

Afvallen ok, geen hypes volgen

Blaak waarschuwt voor diëten of hypes waarin de hoeveelheid koolhydraten zover mogelijk worden uitgebannen. ‘Ook een beweging als Keer diabetes type 2 om, is redelijk extreem in de vermindering van de hoeveelheid koolhydraten in de voeding. Voor gezonde mensen is dit niet de langetermijnoplossing en het is de vraag of het deze biedt voor diabetici.’

‘Ik snap dat veel mensen willen afvallen, maar we zouden eigenlijk ons veel meer moeten richten op een gezonde leefstijl en niet alleen op gewichtsverlies perse. Met matig gewichtsverlies, een gezonde voeding en meer lichamelijke activiteit boek je al een aanzienlijke gezondheidswinst. Ga je steeds weer opnieuw een extreem dieet in, om vervolgens weer aan te komen, dan is dat slechter voor de regulering van je stofwisseling. Dat moet je vermijden. Zorg er gewoon voor dat je wat extra gewicht verliest en doe daar je best voor zonder in extreme voedingspatronen te komen. En kijk daarbij vooral ook naar de kwaliteit van de koolhydraten in je voeding.’

Proefpersonen

Blaak baseert haar uitspraken mede op proeven die aan de Universiteit Maastricht met leefstijlinterventies en gepersonaliseerde voeding worden gedaan. ‘We zien dat mensen die een paar kilo verliezen en de kwaliteit van hun voeding en lichamelijke activiteit aanpassen al een betere regulering van de stofwisseling en bloedglucosewaarden krijgen. Maar bovenal zien ze dat ze met een normaal dieet, waarin ook koolhydraten, ook nog best veel kunnen eten om een gezond resultaat te bereiken. Daar zouden we meer naartoe moeten werken.’

Tijdens het jaarcongres van Voeding Nu zal Ellen Blaak verder ingaan op deze problematiek. Ze behandelt de gezondheidseffecten van de hoeveelheid en kwaliteit van koolhydraten en vetten in relatie tot gewichtsverlies en lange termijn gezondheid. ‘Hoewel het vaak gedaan wordt, kun je de koolhydraten niet over een kam scheren’, aldus Blaak.

 

Koolhydraten worden volop belicht tijdens het jaarcongres van Voeding Nu

Diëtisten werken vaak volgens de Schijf van Vijf, maar in hoeverre volstaan de klassieke richtlijnen nog? Welke nieuwe diagnose- en behandelmogelijkheden kunnen diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches meenemen in hun adviezen?

Tijdens dit nieuwe jaarevenement van Voeding Nu op dinsdag 26 november 2019 bereiden we je voor op de toekomst van het voedingsadvies en de rol die diëtisten en andere voedingsdeskundigen hierin vervullen.

Bekijk het programma

Meld u direct aan

Reageer op dit artikel