nieuws

Visoliesupplementen hebben geen effect op depressie of angsten

Voedingswetenschap

Omega-3-vetzuursupplementen, ook wel visolie genoemd, hebben weinig tot geen effect op het voorkomen of behandelen van angst of depressie.

Visoliesupplementen hebben geen effect op depressie of angsten

Dit blijkt uit een meta-analyse uitgevoerd aan de universiteit van East Anglia in Engeland. De studie  is gepubliceerd in the British Journal of Psychiatry.

De wetenschappers analyseerden 31 studies waarin het effect van omega-3-vetzuren bij volwassenen met en zonder een depressie of angsten is onderzocht. In totaal zijn er meer dan 41.470 deelnemers onderzocht. Gedurende minimaal zes maanden nam de helft van de groep extra omega-3-vetzuren, de andere helft had een ongewijzigde inname van het vetzuur.

Geen effect

Uit deze analyse kwam dat het nemen van omega-3-vetzuursupplementen weinig tot geen effect hebben op het voorkomen van een depressie of angsten.

Geen bescherming

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat omega-3-vetzuursupplementen niet beschermen tegen ziektes als hart- en vaatziekten, diabetes of zelfs de dood. Er is wel bekend dat kleine hoeveelheden van het vetzuur de gezondheid kan bevorderen.

Supplementen

Wereldwijd wordt omega-3-vetzuur als supplement gebruikt en wordt een verhoogde inname aangemoedigd. Dit komt omdat er wordt geloofd dat dit angsten en depressies kan voorkomen of omdraaien. Maar in deze analyse toonden de onderzoekers aan dat omega-3-vetzuur geen voordelen geeft.

Volgens de onderzoeker moeten ze niet worden gezien als een behandeling tegen een depressie of angsten omdat ze geen bescherming bieden en er geen effect is aangetoond.

Reageer op dit artikel