nieuws

Wageningers onderzoeken de rol van voeding op gedragsverbetering

Voedingswetenschap

Onderzoekers van de Wageningen universiteit vragen zich af welke kinderen met ADHD baat hebben bij het fewfoods-dieet. In hun zogenoemde BRAIN-studie doen ze onderzoek naar de relatie tussen voeding en ADHD.

Wageningers onderzoeken de rol van voeding op gedragsverbetering

De onderzoekers willen betrouwbare biomarkers vinden (in bloed, urine of ontlasting) die kunnen aantonen of een kind met ADHD op het fewfoods-dieet reageert of niet. Het studieprotocol van dit onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Britisch Medical Journal Open.

Gedragsverbetering

Bij vijf procent van de kinderen in Nederland wordt de diagnose ADHD gesteld. Vaak hebben kinderen met ADHD last van gedragsproblemen. Momenteel wordt dit behandeld met gedragstherapie en medicatie. Medicatie geeft echter vaak bijwerkingen en het werkt maar tijdelijk. Daarom zijn onderzoekers op zoek naar een andere behandeling voor ADHD.

Bij zestig procent van de kinderen met ADHD treden er grote gedragsverbeteringen op na het volgen van het zogeheten fewfoods-dieet. Waarom deze gedragsverbetering zo sterk is, vragen de Wageningse onderzoekers zich nu af.

Het dieet

Het fewfoods-dieet is een kortdurend dieet van vijf weken dat enkel bestaat uit een paar veilige voedingsmiddelen en dat alleen onder begeleiding tijdens het onderzoek mag worden gevolgd. Het dieet wordt per kind aangepast omdat veilige voedingsmiddelen voor ieder kind anders kunnen zijn.

Hersenactiviteit

De onderzoekers gaan onder andere na wat er gebeurt in het lichaam van kinderen als het gedrag verandert na het volgen van het fewfoods-dieet. In de darmen wordt via de ontlasting bekeken wat het effect is op de darmbacteriën. Metabolieten en andere factoren worden in het bloed en de urine bekeken. Ook wordt er naar de hersenfunctie gekeken en het verschil van hersenactiviteit bij kinderen die wel en niet op het fewfoods-dieet reageren.

Met de resultaten van de BRAIN-studie hopen de onderzoekers een makkelijk toepasbare therapie voor ADHD te ontwikkelen die ook op de lange termijn werkt.

Reageer op dit artikel