nieuws

Hoge notenconsumptie kan helpen de cognitieve achteruitgang tegen te gaan

Voedingswetenschap

Een hoge nootconsumptie kan helpen bij het voorkomen van cognitieve achteruitgang bij ouderen. Dit blijkt uit de InCHIANTI-studie uitgevoerd aan de universiteit van Barcelona.

Hoge notenconsumptie kan helpen de cognitieve achteruitgang tegen te gaan

Een groep onderzoekers heeft bekeken of een dieet hoog in noten kan helpen bij het beschermen tegen aan leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang.

Notenconsumptie

Er hebben 119 ouderen van 65 jaar en ouder met dementie deelgenomen aan de studie. De ouderen woonden in een ouderenwoning-complex in Italië en zijn gedurende drie jaar gevolgd. Er zijn deelnemers uitgezocht die geen noten aten en die een gemiddelde hoeveelheid noten aten (meer dan 2,9 gram per dag).

Cognitief geheugen

De nootinname werd gemeten aan het begin van het onderzoek met een voedselfrequentievragenlijst en met een analytisch hulpmiddel dat fenolverbindingen in de urine kon aantonen. Fenolverbindingen in de urine duiden op een inname van noten. De achteruitgang van het cognitieve geheugen werd gemeten aan de hand van een kleine mentale test.

Uit het onderzoek blijkt dat er 38 van de 119 deelnemers cognitieve achteruitgang hebben ervaren gedurende de onderzoeksperiode. Daarvan kwamen er 28 van de groep zonder nootinname en 10 van de groep met een gemiddelde nootinname. De notenconsumptie, gemeten door de vragenlijst en de urinemeter, was in beide gevallen geassocieerd met een lagere cognitieve achteruitgang.

Biomarkers

Het gebruik van een onderzoeksmethode waarmee er metabolieten kunnen worden aangetoond, biomarkers, biedt nauwkeurige informatie die de verkregen resultaten versterken, zegt een van de onderzoekers.

Uit de resultaten concluderen de onderzoekers dat een hoge nootconsumptie ouderen kan beschermen tegen cognitieve achteruitgang.

Reageer op dit artikel