artikel

Producten onder de loep: Albert Heijn Verse soep *

Voedselproductie

Producten onder de loep: Albert Heijn Verse soep *

Albert Heijn Verse soep compleet is een soeppakket dat uit verse groente en een zakje kruidenmix bestaat. De soep is verkrijgbaar in de smaken tomaat/paprika en aardappel/bloemkool, wordt in een doorzichtig plastic emmertje verkocht en is te vinden in het panklare schap. Afgelopen najaar won dit product de Jaarprijs Voedingscentrum 2008 en daarom mag het een jaar lang het beeldmerk Jaarprijs Voedingscentrum 2008 dragen.

Vicky Janse de Jonge, category manager AGF Panklaar Albert Heijn
‘Veel consumenten eten graag soep maar weten niet meer hoe ze zelf verse soep kunnen maken, zo blijkt uit onderzoek. Met dat idee zijn we gaan ontwikkelen. Albert Heijn wil graag het bijzondere bereikbaar maken voor klanten en is voortdurend op zoek naar innovaties. Met deze gezonde innovatie leert de consument niet alleen snel en gemakkelijk soep te maken maar ook 200 gram verse groente tot zich te nemen. We hebben geprobeerd alle ingrediënten op een gemakkelijke manier bij elkaar te stoppen zodat je met 500 ml water en alleen pureren in 20 minuten een hele verse soep hebt. We richten ons met dit product op volwassenen maar bij het testen hebben we ook kinderen meegenomen, omdat tomatensoep ook een echt kinderproduct is. De consument kan het product als maaltijdsoep zien, hij of zij heeft dan twee flinke koppen. Het is ook mogelijk de soep als voorgerecht te eten, dan heb je vier koppen soep. We hebben verschillende smaken soep getest en tomaat/paprika en aardappel/bloemkool kwamen daar als beste uit. We zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van nieuwe smaken. Het product ligt vanaf september 2008 in de winkel en sinds het winnen van de jaarprijs is er meer aandacht voor de soep en zijn de verkopen gestegen. Het concept bestond nog helemaal niet en het product heeft geen bekendheid door een merknaam omdat het van Albert Heijn Huismerk is. We zijn wel enorm blij dat we de Jaarprijs Voedingscentrum 2008 gewonnen hebben, dat is de kroon op ons werk. We hopen dat door het winnen van deze prijs nog meer consumenten gaan kennismaken met dit lekkere en gezonde product.’

Menno Bron, productontwikkelaar, VEZET groente & gemak
‘Bij de productie van onze levensmiddelen, onder andere voor Albert Heijn, moet de keten goed op orde zijn. Het is belangrijk dat er snel geassembleerd wordt, dan sluiten de bedrijven in de keten naadloos op elkaar aan. Dit is mogelijk door vaste telers te hebben die volgens onze specificaties groente telen en op onze prognoses en tijdigheid hier afleveren. AH verse soep compleet was een uitdaging: meer dan 400 gram groente en daarbovenop nog aardappel in een emmertje krijgen. Daarbij moeten de binding, de smaak en de juiste hoeveelheid natrium ook goed zijn. Topkok Robert Kranenburg is betrokken bij de samenstelling van de kruidenmix. We hebben bovendien de smaak laten testen door een consumentenpanel van meer dan 100 mensen en daar kwamen goede eindcijfers uit. De kruidenmix van de bloemkool/aardappelsoep bevat sesamzaad, peper, nootmuskaat, knoflookgranulaat en natrium, in een hoeveelheid die voldoet aan de criteria van het Gezonde Keuze Klavertje van Albert Heijn. De bloemkool/aardappelsoep bevat bovenop de groente nog verse lavas, oftewel maggikruid. Bij de tomaat/paprikasoep zorgt de prei al voor een bepaalde smaakintensiteit en daarom wordt hier geen lavas aan toegevoegd.’

Liesbeth de Jongh-Kampherbeek, diëtist Universitair Medisch Centrum Utrecht
‘Voor het beoordelen van Verse soep compleet heb ik meerdere malen Albert Heijn moeten bezoeken om het product te bemachtigen. De keuze viel op de bloemkool/aardappelvariant: een klein emmertje met groenten en een kruidenmixzakje. Naast bloemkool en weinig aardappel bevat de soep relatief veel prei. De voedingswaarde komt overeen met de verwachting van een soep: weinig kcal, eiwitten en vet. Voor een maaltijdsoep, zonder eiwitrijke toevoeging, geeft de soep onvoldoende verzadiging en voedingswaarde. Met een belegd broodje erbij kan het een volledige voedzame maaltijd worden. De voedingswaarde wordt ook aantrekkelijk door het toevoegen van bijvoorbeeld magere ham, kip(filet), magere gehaktballetjes of een andere vleesvervanger. De suggestie op de verpakking om geitenkaas toe te voegen verhoogt het verzadigd vetgehalte aanzienlijk. Het is, net als andere soepen, een product met relatief veel zout. Het bevat meer groente, en dus ook vezels, dan veel andere vergelijkbare soepen. Wat betreft de bereiding is vier minuten roerbakken te kort. De bereiding is wel relatief eenvoudig maar de soep kreeg een onbestendig kleurtje. Zonder toevoeging wordt de soep als saai ervaren. Aan patiënten zou ik dit product niet aanbevelen maar ook zeker niet afraden. Het is een prima soep, maar niet kant-en-klaar en er moet echt nog gekokkereld worden voordat de soep gereed is voor consumptie. Een blik bruine bonensoep of gevulde tomatensoep opwarmen is veel sneller gedaan. Deze soep is bovendien zelf gemakkelijk in allerlei varianten te maken met andere groenten en een bouillonblokje. Als voorgerecht hoeft er geen vlees of -vervanger toegevoegd te worden, maar als hoofdgerecht zou ik dat wel adviseren. Ik denk dat wanneer mensen iets gemakkelijks willen, dat dit product net iets te bewerkelijk is. En voor de toevoegingen moet bewust iets ingekocht worden. Prima product, maar over of het een blijvertje in de schappen wordt, heb ik mijn twijfels.’

Patricia Schutte, voedingskundige/persvoorlichter en jury Jaarprijs Voedingscentrum
AH verse soep compleet van Albert Heijn is met overtuiging uitgeroepen tot winnaar van de Jaarprijs Voedingscentrum 2008. Het product verleidt mensen tot het vaker zelf een verse soep maken met veel groente. Door het bereiden krijgt de consument een voorbeeld van hoe hij of zij dat kan doen. De jury wil Albert Heijn wel meegeven dat sommige voorgestelde ingrediënten bij de menusuggesties behoorlijk wat vet bevatten. Ook zou Albert Heijn de consument aan kunnen raden minder kruidenmix te gebruiken als hij of zij de hoeveelheid zout in de soep terug wil dringen. Verder kan de bereidingswijze eenvoudiger als de consument een soeppan gebruikt: dan kan de groente in één pan geroerbakt, gekookt en gepureerd worden. Bovendien roept de jury Albert Heijn op om meerdere varianten te introduceren, bijvoorbeeld seizoenssoepen zoals pompoen en paddenstoelen. Dat op het etiket het advies: eet 2 ons groente per dag is opgenomen wordt door de jury gewaardeerd. Dit bij elkaar maakt het dat de jury Albert Heijn Verse soep compleet echt een vernieuwing in het soepsegment vindt. Albert Heijn levert met dit product bovendien een goede bijdrage aan de consumptie van groente.’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 1/2 van januari/februari 2009 op bladzijde 26

Reageer op dit artikel