artikel

Producten onder de loep: Hero puur *

Voedselproductie

Producten onder de loep: Hero puur *

Hero heeft een nieuwe productlijn op de Nederlandse markt gebracht. De producten zijn ‘puur’ en Hero wil hiermee eerlijk zijn naar de consument. Eind februari zijn de ijsjes, die €1,99 kosten per vier stuks, op de markt gekomen en eind maart lag het Kokoswater voor het eerst in de schappen. Het kokoswater kost €2,29 per flesje.

Yorick van Baarsel, marketingmanager Hero: ‘Tot nu toe hebben we in de markt te weinig laten zien wie we zijn. Van oudsher staan we voor ‘liefde voor fruit’. We misten de groei, maar met deze nieuwe productlijn hebben we onze oude pijlers geactiveerd. We zijn in gesprek gegaan met innovatiebureau Flare en we hebben individuele gesprekken gevoerd met consumenten. We vroegen onder andere naar hun visie op fruit en natuur’, aldus Van Baarsel. ‘Uit de gesprekken kwam al snel naar voren dat veel consumenten boos zijn op de industrie. Dat is ook niet gek als je denkt aan bijvoorbeeld het paardenvleesschandaal of aan de hoeveelheid toegevoegde stoffen. Mensen voelen zich belazerd. Er wordt veel beloofd, maar het wordt niet waargemaakt. Dit concept past niet bij ons. Wij willen open en eerlijk zijn naar de consument. Dat deden we altijd al, maar het kan nog beter’. Samen met consumenten heeft Hero gekeken naar wat ze willen.

‘De consumenten gaven de voorkeur aan ijsjes met de smaken sinaasappel en appel met peer’, aldus Van Baarsel. ‘We wilden eerst frambozenijsjes, maar deze smaken scoorden niet het beste tijdens het consumentenonderzoek’, zegt productontwikkelaar Frank Degenaar.

In Nederland was het kokoswater tot voor kort nog niet bekend. Kokoswater dat direct uit de kokos gewonnen wordt is van zichzelf niet zo lekker, legt Degenaar uit. ‘Wij hebben het gemengd met fruitsappen om het smakelijk te maken. Zo kom je op een drank die minder calorisch, maar wel dorstlessend is. Het kokoswater komt uit de Filippijnen. Het is stabiel en constant van kwaliteit. We hebben bewust gekozen voor fruitsappen met tropische achtergronden, dit combineert goed. Het kokoswater kan dienen als een goed alternatief voor sportdrank. Verder is er geen suiker toegevoegd. Wel bevat het vruchtensap van nature suikers (< 6% in Hero Kokoswater).’ Over de ijsjes vertelt Degenaar: ‘Het ijs bevat een minimum aan toevoegingen en een maximum aan fruit. Met honderd procent fruit zou het ijs te hard en niet lekker genoeg zijn. Daarom hebben we aan de ijsjes fruitsuiker, een combinatie van glucose en fructose, toegevoegd, al is het wel mogelijk om ijs te maken met alleen fruit.’

Hero koopt het sap voor de sinaasappelijsjes en de puree voor de appel met perenijsjes in als concentraat. De sinaasappelen komen uit Brazilië en de appels en peren uit Italië. Hierna gaat het direct naar de producent. ‘Wij hebben geen ijsfabriek, dus het ijs wordt gemaakt door een andere producent in Nederland’, aldus Tineke Leijdens, manager productontwikkeling van Hero fruit. ‘Vervolgens wordt er weer zoveel water aan toe gevoegd dat het net zo geconcentreerd is als de oorspronkelijke fruitsappen. Het is wettelijk bepaald hoe je dat moet doen’, zegt Degenaar. De producten van Hero zijn voor langere tijd houdbaar doordat de grondstoffen worden gepasteuriseerd voordat ze worden ingevroren. Door de grondstoffen direct weer te koelen blijven vitamines behouden.

Van Baarsel: ‘We kijken naar de consument en de seinen staan op groen. We verwachten er veel van.’ Truusje Wijsman, brandmanager marketing fruit: ‘De producten zijn nog best nieuw. In eerste instantie richten we ons op consumenten die bewust bezig zijn met hun gezondheid.’ Van Baarsel vult aan: ‘Voor sommige mensen is het kokoswater misschien aan de dure kant, maar het aantal  bewuste consumenten groeit. De commercials voor het kokoswater en het ijs zijn al op de televisie te zien.  Verder gaan we het land in met samples om ons product te promoten. Ook geven we op verschillende events goodybags weg en voeren we reclamecampagnes.’

Fred Brouns, hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding Universiteit Maastricht
‘De uitspraak “Hero kokoswater is een van de beste dorstlessers die er is”, is niet met wetenschappelijke data onderbouwd. Er zijn in de literatuur geen data beschikbaar waarbij de absorptiesnelheid van deze drank is gemeten. De communicatie is verwarrend. Er wordt gesteld dat kokoswater een klein beetje koolhydraten bevat, terwijl uit de voedingswaardedeclaratie blijkt dat Hero Kokoswater toch 57 gram suikers per liter bevat, mede door toevoeging van ananassap.

De drank bevat verder relatief weinig natrium voor een optimale dorstlesser (circa één gram per liter, red.). Maar het sap bevat, met ongeveer 3 gram per liter, relatief veel kalium. Dit wordt niet vermeld in de voedingswaardedeclaratie. De vermelding dat de drank minder energie bevat dan de meeste andere vruchtensappen is correct. Maar de optelsom van suikers en vezels geeft een hoger koolhydraatgehalte dan het label aangeeft. Ik denk dat de drank geschikt is als dorstlesser, maar in werkzaamheid zal Hero Kokoswater niet verschillen van de meeste sportdranken met een koolhydraatgehalte van 40 gram tot 70 gram per liter.’

Nelleke Dillema, natuurdiëtist
Ik sta als natuurdiëtist recht achter natuurlijke producten. Dat zijn ‘ongekunstelde’ producten/pure producten, liefst biologische en de ruwe en ruige versie ervan. Een sinaasappel of een banaan in plaats van fruit op een stokje, verpakt in plastic en papier, bewerkt in een fabriek, in de markt gezet met een pr-campagne en een ‘mevrouw op tv’. Mijn eerste reactie op Hero Bevroren Fruit op een Stokje was: straks denken onze kinderen dat fruit uit de fabriek hoort te komen en dat het op stokjes groeit.

Hero is een slimme ondernemer en speelt direct in op de wens van consumenten naar pure en eerlijke producten. Maar wie kan mij uitleggen waarom ik deze producten nodig zou hebben? Wat is er mis met een appel of een peer ‘op de hand’ of als fruithapje (in stukjes of gepureerd). Wie maakt nog zelf ijsjes van fruit?

Deze producten zullen het populairst zijn bij mensen die gemaksvoedsel zoeken, maar toch het meest ‘gezonde’ willen. Wat betreft de voedingswaarde: prima als je het vergelijkt met een ijsje met suiker of een ijsje met vet. Als ik de ingrediëntendeclaratie bekijk is het fruitsuiker afkomstig uit het fruit en wordt het niet toegevoegd en dat is goed.

Als ‘gewoon’ tussendoortje zou ik het ijsje niet aanraden. Een tussendoortje is vaak niet nodig en als je het wel wilt hebben zou ik een stuk fruit adviseren. Op een warme dag, als traktatie of als verrassing voor kinderen is het een prima alternatief voor een gewoon ijsje.

Ik denk dat de prijs, vijftig cent voor een ijsje, heel redelijk is, volgens mij kost een raketje ook vijftig cent. Het Hero Kokoswater is wel erg duur (€2,29 per flesje, red.).’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 5/6 van mei/juni 2013 op bladzijde 22

Reageer op dit artikel