artikel

Producten onder de loep: Healthy Heroes *

Voedselproductie

Producten onder de loep: Healthy Heroes *

Van alle Nederlandse kinderen tussen de 10 en 12 jaar is bijna een kwart te dik, meldde de Vrije Universiteit. Het Parool berichtte dat de Amsterdamse jeugd steeds zwaarder wordt. In sommige buurten heeft meer dan de helft van de 16- tot 18-jarigen overgewicht. Deze signalen zijn ook Marije van Asdonk niet ontgaan en daarom begon ze met Healthy Heroes, een totaalaanpak om een gezonde leefstijl in gezinnen te bevorderen. Onderdeel zijn de Healthy Heroes-kindermaaltijden.

Healthy Heroes (HH) richt zich op alles dat de gezonde leefstijl in gezinnen met kinderen bevordert, een belangrijk onderdeel daarvan is voeding. Voor de doelgroep 4-12 jaar brengt Healthy Heroes vijf varianten kant-en-klaarmaaltijden op de markt: zuurkool, rode kool, spinazie, rijst met kip en pasta. ‘Deze maaltijden zijn voor als koken erbij inschiet. Ze zijn niet biologisch en we hebben ons ook niet specifiek gefocust op het zo veel mogelijk reduceren van E-nummers. Onze uitgangspunten waren: gezond, gemak en betaalbaar (€2,99 per maaltijd, red.). Bij de productontwikkeling volgden we de richtlijnen Gezonde Voeding.’ Van Asdonk: Natuurlijk is het altijd het beste om op een goede manier zelf te koken.’

De maaltijden zijn vezelrijk, bevatten een laag natriumgehalte, veel groenten en weinig suikers. ‘Zo gebruiken we volkorenpasta en zilvervliesrijst en 100% rundvlees. Vis? Nee, we hebben echt gekeken naar wat makkelijk is voor een kind om te eten. Kinderen met obesitas zijn vaak ik-lust-het-niet kindjes. Ze zijn kritisch op stukjes en sliertjes en eten niet graag groenten. Daar hebben we dus op gelet tijdens de samenstelling van de maaltijden. We serveren de maaltijden niet in aparte componenten. Alles is doorelkaar gemixt. Maar wel dusdanig dat de structuur nog valt te zien. Het is moeilijker om ze apart de aardappelen, groenten en vlees te laten eten dan doorelkaar gemengd’, zegt Van Asdonk.

‘We hebben bewust gekozen voor basale recepten. Zo kunnen ze eenvoudiger leren om groenten te eten. Als ze gewend zijn aan deze maaltijden dan kunnen we als volgende stap het aantal maaltijden uitbreiden.’ Fabrikant Maître André produceert de maaltijden die bij Jumbo en C1000 in de schappen liggen en deed samen met concepteigenaar Van Asdonk de productontwikkeling. Zo zijn door toevoeging van bijvoorbeeld bananenpulp aan de zuurkool en appeltjes aan de rode kool de maaltijden zoeter gemaakt. Dit sluit aan bij de smaakvoorkeur van kinderen. Verder bevatten de ‘stamppotten’ van Healthy Heroes naar verhouding meer groente (150 gram) dan de reguliere kant-en-klare stampotten (zo’n 130 gram). ‘We hebben ze anders gemengd waardoor er meer groente in kan’, legt kwaliteitsmanager Frank Korteknie van Maître André uit. ‘De maaltijden bevatten weinig natrium. Als zoutvervanging gebruiken we bouillon en we verdelen het zout beter over producten zodat je een betere smaakbalans krijgt.’ In de maaltijden zitten een aantal E-nummers, maar als het aan Van Asdonk en Korteknie ligt, verdwijnen de additieven die niet echt nodig zijn. De eerste stap zal zijn het verwijderen van een aantal hulpstoffen uit de hamburgertjes in de rode koolmaaltijd. ‘Ook willen we een aantal bindmiddelen (zetmelen en fosfaten) vervangen door natuurlijke varianten zoals erwten- of tarwevezel’, legt Korteknie uit.

Van Asdonk ziet de kindermaaltijden als een gat in de markt. De porties (380 gram) en de verpakking zijn aangepast aan de behoefte van kinderen. ‘Volwassen kunnen deze maaltijden natuurlijk ook eten. Je zet de maaltijden in als de ouders iets anders eten; als ze bijvoorbeeld naar een restaurant gaan, als het eten te pittig is voor kinderen, of bij de drukke momenten dat zelf koken erbij inschiet. Bij normaal koken eet iedereen gewoon mee en pas je de porties aan.’

De verkopen lopen nog niet zoals Van Asdonk zou willen. ‘Het was lastig een plekje te krijgen in de supermarkten. Ik ben blij met de kans die Jumbo en C1000 ons gegeven heeft. Het heeft tijd nodig. Een nadeel is dat we geen marketingbudget hebben.’ Korteknie voegt toe: ‘De omzet is niet slecht, maar we moeten naar twee keer zoveel.’ Toch signaleert hij een positieve ontwikkeling. ‘Er vinden herhalingsaankopen plaats en die zijn nodig om de schapruimte te behouden. Ik zie ook wel dat dit geen kiloknaller wordt. Dit is een nichemarkt die ontwikkeld moet worden.’

Mirella Dresch, voedingsdeskundige/diëtist en oprichter van Nutri-Sana

‘De Healty Heroes maaltijden bevatten 150 gram groente, wat niet verkeerd is voor zo’n maaltijd. Daarnaast is gekozen voor zilvervliesrijst en volkorenpasta in plaats van de witte varianten. Wat op de website van Healthy Heroes niet duidelijk wordt, is hoe het zit met toevoegingen als aroma’s, kleurstoffen, smaakversterkers, etc. De claim (op de website, red.) dat de maaltijden kunnen bijdragen om overgewicht bij kinderen tegen te gaan, gaat wat ver voor een product dat geen voordelen heeft ten opzichte van een gezonde zelfbereide maaltijd, en in principe maar incidenteel wordt gebruikt. Maar wie kiest voor kant-en-klaar, heeft hiermee een betere keuze binnen die categorie. De maaltijden maken deel uit van een totaalconcept om overgewicht bij kinderen tegen te gaan. Healthy Heroes ontwikkelt workshops en cursussen voor ouders en de opleiding tot ‘obesitascoach’. Ook bewaken ze de kwaliteit van die titel. De vraag is in hoeverre de commerciële belangen van de deelnemende bedrijven de inhoud van die programma’s beïnvloedt. Ook Coca-Cola en Mc Donalds promoten tegenwoordig een actieve leefstijl. De voedingsindustrie heeft de financiële middelen en kan een bijdrage leveren, maar ik vind dat we als beroepsgroep deze ontwikkeling kritisch moeten volgen. Een ‘Kidsproof’ keurmerk voor kinderen is onnodig en het is niet duidelijk aan welke eisen een product moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Daarbij wordt het voor de consument niet eenvoudiger als er nóg meer keurmerken bij komen.’

Nicole de Roos, docent bij de afdeling Humane Voeding, Wageningen University

‘In eerste instantie verbaasde het me dat gekozen is voor maaltijden die makkelijk voor een gezin te maken zijn. Maar gelukkig, op de website van Healthy Heroes worden de maaltijden niet gezien als vervanging van een thuis gekookte maaltijd, maar aangeraden voor wanneer de ouders niet mee-eten of wanneer de ouders zelf iets eten wat de kinderen niet lusten.

Als een Healthy Heroes-maaltijd wordt gegeten in plaats van fast food dan zal de calorie-inname waarschijnlijk lager en de groente-inname hoger zijn. In de praktijk eten ouders juist vaak ‘iets anders’ als er van de dag ervoor nog een kindvriendelijk potje over is, vergelijkbaar met een Healthy Heroes-maaltijd. Andere alternatieven die in onderzoeken genoemd worden als ouders geen zin of tijd hebben om te koken zijn brood (al dan niet met soep) en salades. Met wat aanpassingen kunnen dit ook prima alternatieven voor een kindermaaltijd zijn. Het tweede dat me opviel was de keuze om de gerechten door elkaar gemengd aan te bieden. Geen aparte groenten, vlees en aardappelen (of rijst of pasta) maar een menggerecht. Dit omdat kinderen met obesitas kieskeurige eters zouden zijn. Uit Wagenings onderzoek is gebleken dat kinderen daar niet eenduidig in zijn: sommige kinderen willen de groenten juist apart en herkenbaar op hun bord hebben. Veel kinderen hebben bovendien een voorkeur voor knapperige groenten en kiezen voor groenten die ze kennen. Worteltjes, sperziebonen, mais en broccoli doen het doorgaans goed bij kinderen en zouden mijn eerste keus zijn voor kant-en-klare gerechten.’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 9 van september 2013 op bladzijde 20

Reageer op dit artikel