artikel

Producten onder de loep: Verse Noodle soep van AH *

Voedselproductie

Producten onder de loep: Verse Noodle soep van AH *

Afgelopen najaar introduceerde Albert Heijn een nieuwe productlijn: verse Noodle soepen in vier oosterse varianten. De eenpersoonssoepen bevatten relatief veel groente en kunnen op verschillende momenten van de dag worden gegeten. Op die manier hopen Albert Heijn en producent Vezet die verantwoordelijk is voor de receptuur, te kunnen bijdragen aan een hogere groenteconsumptie. Een kanttekening bij de soep is het relatief hoge zoutgehalte.

Het succes van de maaltijdsalades zette Albert Heijn en fabrikant Vezet, die bijna exclusief voor de supermarktketen produceert, aan het denken. Zijn er niet meer mogelijkheden om gezond, gemak en genieten met elkaar te verbinden? Het moest in ieder geval geen salade meer worden, want mensen willen ook wel eens iets warms eten. Maar dan wel gezond en gemakkelijk te bereiden. Na een jaar ontwikkelen, rolde de eerste vier varianten verse AH Noodle soepen van de band in de fabriek van Vezet in Warmenhuizen: de Javaanse pindasoep, de Sajoer Lodeh soep, de Tom Kha Kai soep en de Noedelsoep Garnalen.

Het product speelt in op de achterblijvende groenteconsumptie van Nederlanders. Slechts weinigen eten 200 gram groenten per dag. De soepen bevatten gemiddeld 100 gram verse groenten. De producten zitten verpakt in een beker. Na het toevoegen van kokend water en de ingrediënten is het alleen nog maar een kwestie van door elkaar roeren. De AH Noodle soepen kregen van de jury van de Jaarprijs Goede Voeding een aanmoedigingsprijs. De juryleden waren te spreken over de smaak, de hoeveelheid verse groente en de verzadigingswaarde. Maar om in aanmerking te komen voor de Jaarprijs was het product te zout. ‘De jury moedigt producenten dan ook aan om op dit vlak verdere innovaties door te voeren.’ De Gezondheidsraad adviseert een dagelijkse zoutinname (ADH) van maximaal 6 gram (2,4 gram natrium). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zit daar met een advies van 5 gram zelfs onder. De hoeveelheid zout in de porties soep ligt tussen de 4 en 6 gram. Een behoorlijke hoeveelheid afgaande op de adviezen van WHO en de Gezondheidsraad. Met één bak soep is de maximale zoutlimiet al bijna gehaald. Volgens Marlous Bertens, conceptontwikkelaar van Albert Heijn, en Joline Zandbergen, marketingmanager van Vezet, voldoen vrijwel alle soepen aan de richtlijnen van de Ahold Health Policy. Daarin staan onder andere criteria voor verzadigd vet en natrium. ‘We hebben als doelstelling te voldoen aan de VKL-norm van 0,35 g/100g Na. Met uitzondering van de AH Noedelsoep Sajoer Lodeh voldoen alle AH Noedelsoepen hieraan. Voor de Sajoer Lodeh zullen we er stapsgewijs naartoe werken om dit in 2015 gerealiseerd te hebben. Door het zout stap voor stap te verlagen zal de klant hier langzaamaan aan kunnen wennen. Vanuit de broodsector, waar jaar in jaar uit het zoutgehalte wordt verlaagd, hebben we hier goede ervaringen mee’, reageert Bertels.

Smaakbeleving maakt het lastig om te snel het zoutgehalte te verlagen. Een product moet bovenal lekker zijn, benadrukt Bertens. Het besluit van Ahold om het ingrediënt MSG (E-621) uit alle huismerkproducten te halen, helpt niet mee om gemakkelijk zout te reduceren. Dit bestanddeel zorgt voor een sterkere smaak, waardoor minder zout hoeft te worden toegevoegd, vertelt Zandbergen van Vezet. Maar waarom een door de Europese Unie goedgekeurde hulpstof uit de huismerken bannen? Er ligt meer wetenschappelijk bewijs dat te veel zout slecht is voor de gezondheid dan E-nummer 621. ‘Reden dat we niet met MSG werken, is dat we vanuit onze klanten terugkrijgen dat zij op zoek zijn naar producten met zo min mogelijk toevoegingen. Hierin worden met name aspartaam, MSG en azo kleurstoffen aangehaald. Om tegemoet te komen aan de wensen van onze klanten, zijn we bij al onze producten de functionaliteit van de E-nummers aan het nagaan, om deze vervolgens zoveel mogelijk te reduceren. Gefaseerd (target 2015) halen we deze genoemde E-nummers uit al onze eigen merk-producten’, geeft Bertens uitleg.

Uit een onderzoek dat Albert Heijn heeft uitgevoerd blijkt dat 47 procent van de consumenten de soep tijdens de lunch eet, 20 procent als voorgerecht, 69 procent eet de soep als avondmaaltijd en 43 procent als tussendoortje. De calorieën variëren van 200-400 per portie. Voor een avondmaaltijd is dit echter te weinig. Albert Heijn zet het product bewust niet als vervanger voor de avondmaaltijd in de markt, maar communiceert het als een ‘éénpersoonsmoment’.

De soepen liggen sinds 30 september voor €3,49 in de winkels, waaronder Albert Heijn To Go. ‘De soep is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een voorverpakte soep van Unox. Die soepen zijn vaak een jaar goed. Deze soep heeft een houdbaarheidsdatum van zes dagen en worden dagelijks vers gemaakt. Dit zie je terug in de prijs’, verklaart Zandbergen de prijsstelling.

Zonder dat er een grote promotieactie is geweest, lopen de verkopen volgens verwachting. Er is echter één smaak die minder loopt’, vertelt Zandbergen. Welke smaak dat is laat ze niet los. ‘We ontwikkelen hier wel op door. Wellicht komen er in de toekomst nieuwe smaken op de markt’, vult Bertels aan.

Marianne Geleijnse, Wageningen UR
‘Er worden vier varianten van deze noedelsoep aangeboden met verschillende hoeveelheden zout, variërend tussen 4 en 6 gram per portie. Dat is heel veel zout, zoals vaak het geval is bij producten met een oosters tintje. Deze aanbevolen hoeveelheid zout wordt al bereikt als je eenmaal daags deze maaltijdsoep eet, terwijl deze slechts 10-15% van de dagelijkse energiebehoefte levert (200-400 kcal per portie). Of de soep een volwaardige vervanger is van een gezonde maaltijd valt te bezien. Weliswaar bestaat meer dan de helft van de soep uit groente, maar in gedroogde vorm en deze kunnen niet als vervanger dienen van verse groenten. Tijdens productieprocessen gaan vezels en bioactieve stoffen uit groente verloren. Opvallend is ook de toegevoegde suiker, wel 11 gram in twee van de vier soepen. Dat zijn toch weer 2-3 suikerklontjes die je ongemerkt binnenkrijgt. Zelfgemaakte oosterse soep met veel verse groente en ongezouten noedels en pinda’s is een verantwoord alternatief.’

Nienke ten Hoor Aukema, diëtiste en eigenaar van Bon Appetit
‘Soepen zijn zeer welkom in onze obesogene maatschappij. Ze leveren een beperkte hoeveelheid calorieën in een betrekkelijk groot volume, waardoor de rekreceptoren, die verzadiging aankondigen, hun werk in de maagwand kunnen doen. Soep wordt heet gegeten, waardoor het mensen dwingt tot langzaam eten en omdat er ook nog ca. 100 g groente in zit, zal iedere diëtist hier blij van worden, met name in de winter. Ter verhoging van de verzadiging zijn de eiwitten uit garnaaltjes, kip en ei zeer welkom.

Helaas bevat ook deze soep veel natrium.

Voor mensen met coeliakie is duidelijk aangegeven dat de soepen wel gluten bevatten en mensen met pinda-allergie moeten goed opletten.’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 1/2 van januari/februari 2014 op bladzijde 18

Reageer op dit artikel