artikel

Producten onder de loep: Liga Belvita *

Voedselproductie

Producten onder de loep: Liga Belvita *

Weinig gezondheidsclaims zijn door de Europese Voedsel- en Veiligheidsautoriteit EFSA goedgekeurd, maar Mondelez International mag er een voeren op het ontbijtproduct Liga Belvita: ‘Consumptie van producten met een hoog gehalte aan langzaam verteerbaar zetmeel doet het bloedglucosegehalte na een maaltijd minder stijgen dan producten met een laag gehalte aan langzaam verteerbaar zetmeel’. Sinds vorige maand zijn de ontbijtbiscuits op de Nederlandse markt.

Koen Baas, senior brand manager belVita Breakfast, Mondelēz Nederland
‘Het is in de huidige tijd een uitdaging om met dit product op de markt te komen. Er is een duidelijke trend waarneembaar waarbij mensen zich lijken af te keren van koolhydraten. Dat merkten we ook aan vragen van journalisten bij de introductie van ons product. Veel mensen hebben blijkbaar nog geen goed beeld van de verschillen die er zijn in koolhydraten en dat de ene koolhydraat de andere niet is. In de begeleiding van ons product in de markt, gaan wij hier via verschillende kanalen op wijzen, onder andere via diëtisten en gewichtsconsulenten. We richten ons met Liga Belvita op de markt voor 25- tot 35-jarigen, op mensen die wel eens een ontbijt overslaan omdat ze te gehaast zijn, maar wel behoefte hebben aan een gezonde leefstijl. Ik noem deze groep ook wel eens Life shapers. Voor we het product introduceerden, hebben we een marktonderzoek gedaan naar het ontbijt, onder 1300 Nederlandse respondenten. Hieruit kwam een heel divers beeld in ontbijtgewoonten naar voren. Het merendeel vindt het belangrijk om te ontbijten (82 procent) en ziet het als noodzakelijk voor een energieke start van de dag. Mensen die hun ontbijt overslaan doen dat blijkbaar niet alleen omdat ze gehaast zijn, maar ook omdat ze geen trek hebben. De niet-ontbijters, een op de drie slaat het wel eens over, geven aan dat ze in de loop van de ochtend weer honger krijgen.’

Belinda Quick, nutrition manager, Mondelēz Northern Europe
‘Aan het product Belvita is meer dan tien jaar gewerkt en we maken al langer gebruik van de wetenschap dat het door ons gebruikte en verwerkte zetmeel in de ontbijtbiscuits zorgt voor een geleidelijke afgifte van koolhydraten. Er zijn meerdere klinische onderzoeken gedaan waarbij we hebben gekeken naar de invloed op de glucosepiek in het bloed van de door ons gemaakte biscuits. Zowel bij gezonde mensen als bij mensen met overgewicht zagen we vergelijkbare patronen. Met het consumeren van Belvita als onderdeel van een verantwoord ontbijt, wordt een hogere glucosepiek vermeden in vergelijking met een vergelijkbaar ontbijt op basis van een graanproduct dat weinig langzaam verteerbaar zetmeel bevat. Ook hebben we de insulinerespons gemeten. We zagen dat deze minder steeg na het eten van een ontbijt met Belvita, vergeleken met een ontbijt met andere graanproducten. De EFSA heeft het ingediende wetenschappelijke dossier met onze onderzoeksresultaten positief beoordeeld en de Europese Commissie heeft het in 2013 in wetgeving overgenomen, waardoor we voor Belvita nu de claim mogen voeren.

Het hoge gehalte aan langzaam verteerbaar zetmeel wordt veroorzaakt door de selectie en bewerking van onze grondstoffen. We maken gebruik van minstens vijf volkoren granen, waaronder tarwe, spelt, boekweit, haver en rogge. We controleren de kwaliteit van het zetmeel voortdurend, vanaf de oogst, gezien de wisselende omstandigheden. Daarna is het bereidings- en verhittingsproces van belang. Door met weinig vocht en een gematigde temperatuur te werken, blijven zetmeelkorrels meer intact. Hierdoor kunnen spijsverteringsenzymen de zetmeelmoleculen moeilijker splitsen waardoor een langzame vertering en afgifte van glucose plaatsvindt. Het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Alleen wij mogen de claim voor vijf jaar voeren.

Ik ben voor een goed ontbijt, maar in de praktijk zie ik dat veel mensen er niet toe komen. Met name voor groepen die een gehaast of onregelmatig leven hebben, kan Belvita uitkomst bieden, bijvoorbeeld mensen die reizen of in ploegendienst werken, zoals verpleegsters. We zien wel dat mensen die ontbijten sterk vast houden aan hun gewoontes. Het ontbijt is veel minder veranderlijk als het diner. Belvita is geïntroduceerd als een goed alternatief voor ontbijtskippers. In Engeland is het product al wat eerder op de markt gekomen. Daar is het geen grote traditie om biscuits bij het ontbijt te eten, in tegenstelling tot in landen als Spanje en Italië. Zoals in Engeland als in Nederland kan het eten van een biscuit bij het ontbijt, dat ook nog zoet is, misschien vreemd zijn en gepaard gaan met schuldgevoel, maar als je wat meer van koolhydraten weet, dan is dat bij belVita niet nodig.’

Yneke Vocking, voedingskundige en leefstijlcoach
‘Ik adviseer mensen altijd om gevarieerd te ontbijten. Ik kijk naar hun patroon en bespreek wat mogelijk is. Natuurlijk zie ik het liefste dat mensen tijd nemen voor bijvoorbeeld wat zuivel met fruit en muesli. Maar voor niet-ontbijters is dat vaak een stap te ver. Voor hen is Belvita een alternatief zowel bij een gezond gewicht als bij overgewicht. Sommige mensen slaan hun ontbijt over omdat ze slank willen blijven, maar de praktijk leert dat dit bij de meesten averechts werkt, ze komen juist aan, waarschijnlijk omdat ze gemakkelijker in de verleiding komen voor een snack op een later moment van de ochtend.

Ik snap ook dat sommige mensen zich schuldig kunnen gaan voelen bij het eten van een “zoet koekje” als ontbijt, maar als het je niet lukt om zeven keer per week goed te ontbijten, dan komt Belvita samen met wat zuivel en fruit dicht bij het optimale ontbijt. De langzaam verteerbare koolhydraten zorgen dat een glucose- en insulinepiek uitblijven. Daarnaast heb ik zelf ervaren dat de biscuits behoorlijk lang een verzadigd gevoel geven.’

Edith Feskens, hoogleraar Voeding en Metabool syndroom, Wageningen Universiteit
‘Het product heeft mij verrast. Ik ben normaal zeer kritisch op dit soort producten, maar ik heb nu een maand verschillende varianten van de biscuits geprobeerd, bij mij werken ze echt verzadigend. Natuurlijk, n=1, maar ik ben wel onder de indruk. Ik wissel mijn schaaltje muesli en kwark af met dit product. Eigenlijk zijn twee koekjes genoeg om het na het ontbijt goed uit te houden. Ik heb ook verschillende studies bekeken naar de werking en effecten van deze biscuits, die zijn voornamelijk in Frankrijk gehouden, en die zien er ook gedegen uit. Het is inderdaad zo dat glucosepieken uitblijven na het eten van de biscuits. Dat is natuurlijk wat anders dan het verzadigingseffect, dat is veel moeilijker te bewijzen, maar bij mij werkt het in ieder geval zo. Als alternatief voor een ontbijt, durf ik Belvita gerust voor te stellen. Een aanbeveling als vervanging voor het ontbijt alleen gaat wat ver, want een goed ontbijt bestaat uit meer onderdelen, zoals een zuivelproduct en fruit. Er is bij de samenstelling goed gekeken naar het gehalte vitamines en mineralen, B-vitamines en ijzer. Minpuntje is het gehalte aan toegevoegde suiker, wat wel omlaag zou mogen.’

De verschillende smaken van Liga/Belvita zijn verkrijgbaar in de supermarkt in grote verpakkingen met zes porties (adviesprijs €2,39) en in kleine portieverpakking in (benzine)stations en horecagelegenheden (€0,99). Er zijn vijf varianten: standaardbiscuits met de smaken melk/granen, meergranen en cranberry en sandwichbiscuits met yoghurt en yoghurt-aardbei vulling.

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 3/4 van maart/april 2014 op bladzijde 22

Reageer op dit artikel