artikel

Producten onder de loep: Carezzo Nutrition *

Voedselproductie

Producten onder de loep: Carezzo Nutrition *

Carezzo Nutrition wil met een reeks eiwitverrijkte producten ondervoeding terugdringen. Volgens Fred Bergmans en Wim van Cuijk, de ondernemers achter het bedrijf, bestaat er een groeiende behoefte in de zorg om dit probleem aan te pakken met ‘normale’ voedingsmiddelen zoals brood, zuivel en vruchtensap. Diëtisten zijn enthousiast over de producten, maar er zijn nog een aantal hordes te nemen.

In 2012 introduceerde Carezzo van ondernemer Fred Bergmans eiwitverrijkt brood. Na de fusie met Pure4you van Wim van Cuijk ontstond een nieuwe onderneming, genaamd Carezzo Nutrition, en is het assortiment eiwitverrijkte producten uitgebreid met wit brood, kleine broodjes, rozijnenbolletjes, appel- en kersenpencee en cakejes met fruitvulling, fruitsap, groentesoep, fruitzuivel en fruitijs.

Bergmans en Van Cuijk benadrukken de noodzaak van hun producten: ‘Meer dan 25% van de ouderen in het ziekenhuis is ondervoed, en een veel grotere groep ouderen krijgt niet voldoende eiwitten binnen om hun conditie op peil te houden en loopt risico op ondervoeding. Ouderen zijn vaak niet bereid hun gewoontes te veranderen, waardoor verrijkte basisvoeding een grote rol kan spelen in het halen van de eiwitbehoefte.’ Door het grote assortiment producten hopen de ondernemers dat er altijd wel iets is wat de oudere lekker vindt. Hun slogan is dan ook: ‘Kiezen wat je lekker vindt, krijgen wat je nodig hebt’.

Om de producten eiwitverrijkt en lekker te krijgen, was veel inspanning nodig. Het verrijken van fruit- en groenteproducten bleek een immens karwei. Voor groente en fruit is gekozen, omdat ouderen deze associëren met gezonde voeding. ‘Eiwit reageert bij elke fruit- en groentesoort weer anders’, vertelt Van Cuijk. Per product moest gezocht worden naar het juiste eiwitmengsel en productieproces en zelfs naar hoe de producten verpakt moesten worden. Met trots vertellen de twee mannen over de gepatenteerde folie, dat als een doekje over de cups gevouwen is. ‘Voor oudere mensen is een klein lipje om de verpakking open te maken onmogelijk. Bij onze verpakking maakt het niet uit waar je het cupje vastpakt. Aan alle kanten kan de folie er met de gehele hand afgetrokken worden’, verduidelijkt Bergmans.

Alle producten van Carezzo Nutrition zijn geproefd door seniorensmaakpanels. Gewone producten krijgen een gemiddeld een 8; de producten van Carezzo Nutrition een 7,5 en drinkvoeding slechts een 4 à 5. Soms proef je verschil tussen een normaal glas vruchtensap en één die is verrijkt met eiwit, erkent Van Cuijk, maar dat verschil is minimaal. De hoeveelheden eiwitten in de producten hebben een ondergrens van 8 gram per portie, uitgezonderd de boterhammen die per snee 6 gram eiwit bevatten.

De volgende uitdaging is om de producten in het assortiment van de ziekenhuizen opgenomen te krijgen. Aan de ene kant moet het bedrijf wedijveren met de gewone voeding en aan de andere kant met de bestaande drinkvoeding.

De producten van Carezzo Nutrition zijn duurder dan normale en -drinkvoeding. Ze zijn daarom niet altijd eerste keus. De zorgverleners en -verzekeringen moeten meer oog krijgen voor de preventie van ondervoeding ’, zegt Bergmans. ‘Zorgverzekeraars vergoeden nu alleen dieetproducten die voorgeschreven worden en de producten van Carezzo Nutrition zijn geen dieetproducten.

Carezzo Nutrition is aangesloten bij het consortium Cater with Care, een initiatief van Wageningen Universiteit en Ziekenhuis Gelderse Vallei dat verrijkte voedingsmiddelen ontwikkeld voor ouderen.

Monica van de Werd, diëtist bij Stichting Laurens (Rotterdam)
‘De producten zijn wat mij betreft een welkome aanvulling op het bestaande assortiment drinkvoedingen. Een bepaalde groep mensen wil geen drinkvoeding, vanwege de medische uitstraling of de smaak. Het huidige assortiment snacks roept soms weerstand op omdat mensen de producten niet met ‘gezond’ associëren. Misschien is deze groep wel bereid eiwitverrijkte basisvoedingsmiddelen te gebruiken. Ik zou wel meer willen weten over het soort eiwit dat is gebruikt, en de mate waarin het lichaam het toegevoegde eiwit kan benutten. Ook ben ik benieuwd naar de smaakwaardering. Het is lastig om te bepalen wat iemand die ziek is, lekker vindt. Als de producten opgenomen worden in het assortiment van een zorginstelling, vind ik dat deze alleen op indicatie moeten worden ingezet. Ik zou deze producten niet aanbevelen voor ouderen die niet ziek of ondervoed zijn. Gezonde ouderen kunnen, eventueel met hulp van een diëtist, hun eiwitbehoefte prima behalen met gewone producten.’

Berdien van Wezel, diëtist/voedingskundige, eigenaar voedingsadvieswinkel
‘De vraag naar eiwitverrijkte voedingsmiddelen is groot. Het voorkomen van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingstehuizen en het in goede voedingstoestand verkeren van pre-operatieve patiënten bevordert de kans op een goede voedingstoestand cq. voorspoedig herstel. Het is in Nederland een gewoonte om drinkvoeding te adviseren. Een aantal drinkvoedingen is zo ingeburgerd dat er weinig meer wordt nagedacht over de smakelijkheid. Daarnaast is het zo dat deze ook vergoed worden door de zorgverzekeraars. Dus betekent het meestal een eerste keus product om voor te schrijven.
Als een voedingsmiddel, jarenlang genuttigd in een normaal eetpatroon, verrijkt wordt met eiwit, maar ook smakelijk is, is het minder moeilijk hiervan de patiënt te overtuigen. Het gegeven dat patiënten meer zelf moeten betalen zal ook in deze tak langzaamaan normaal worden. Hierbij speelt de overtuigingskracht van de diëtist een belangrijke rol.’

Lisette van Os, Stichting Malnucare
De eiwitverrijkte ‘normale’ producten klinken als een gat in de markt. Mensen die ondervoed zijn en deze gewone voedingsmiddelen gaan gebruiken krijgen hierdoor extra eiwitten binnen.

Het voordeel van drinkvoeding ten opzichte van deze eiwitverrijkte producten is dat de drinkvoedingen ook nog eens energieverrijkt zijn. Bij ondervoeding is vaak zowel de energie- als de eiwitinname een oorzaak. Er is vaak een probleem met het voldoende binnenkrijgen van de gewone voedingsmiddelen. Alleen eiwitverrijkte voeding is dan niet voldoende.

De eiwitverrijkte producten standaard inzetten in instellingen is een goed idee, maar deze kunnen de medische bijvoedingen niet volledig vervangen.’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 10 van oktober 2014 op bladzijde 20

Reageer op dit artikel