artikel

Producten onder de loep: Becel Gold *

Voedselproductie

Producten onder de loep: Becel Gold *

De interesse voor bakken in Nederland is groot, getuige meer dan een miljoen kijkers naar Heel Holland Bakt. Sinds dit najaar is er een margarine op de markt met eigenschappen van roomboter, maar dan met een nadruk op plantaardige vetten als grondstof: Becel Gold, eveneens verpakt als een pakje roomboter.

Orfeo Hoeve, Brandmanager Becel
‘De ontwikkeling van Becel Gold in een pakje heeft jaren geduurd. Het was een hele uitdaging om dit product niet alleen lekker maar ook in een gezondere vetzuurverhouding te krijgen. De lancering stond al eerder gepland dan het programma Heel Holland Bakt, maar het komt natuurlijk geweldig uit dat bakken zo populair aan het worden is. Als Nederlanders kiezen voor de volle romige smaak van Becel Gold en tegelijkertijd hierdoor een stukje verantwoorder gaan eten, dan is dat een win-winsituatie!

Becel Gold in een pakje is bedoeld voor iedereen die van lekker eten houdt maar die ook verantwoord wil eten. Ik denk echter niet dat de ‘gezonde’ boodschap voor het gebruik van plantaardige vetten in (zoete) bakproducten al is doorgedrongen. Op brood is plantaardig vet in de vorm van margarine een favoriete keuze voor Nederlanders. In de keuken wordt er nog vaak voor roomboter gekozen, want een cake of taart is tenslotte bedoeld om van te genieten. Consumenten geloven nog niet dat lekker en verantwoord samen kunnen gaan. Daarvoor moeten ze het eerst zien of echt proberen. En dat gaan we met onze campagne tonen. Vervolgens willen we in de winkel de consument verleiden om Becel Gold te proberen.

Er zijn geen soortgelijke alternatieve producten op de markt, natuurlijk wel om mee te bakken maar dit product is lager in verzadigd vet. Daarbij is Becel Gold het enige pakje margarine om mee te koken, bakken of braden dat het Vinkje draagt.’

Kathelijn van Elk, Nutrition & Health manager Becel
‘Becel Gold is bijzonder omdat het een volle romige smaak heeft, terwijl het maar liefst 24% meervoudig onverzadigde vetzuren bevat en slechts 23% verzadigde vetzuren, 50% minder verzadigd vet is dan roomboter. En Becel Gold bevat geen zout. Kortom, het beste van twee werelden.

De uitdaging was om een product te ontwikkelen laag in verzadigd vet, maar wat nog wel hard genoeg is voor in een pakje. Je kunt er bijvoorbeeld een cake mee maken, waarvoor je geen hard vet nodig hebt voor de textuur. De cake van de structuur komt van de overige ingrediënten en vloeibare vetten helpen juist om de cake luchtig te maken. Becel Gold moet gekoeld getransporteerd worden.’

Ingeborg Brouwer, voedingswetenschapper (o.a. vetzuuronderzoek) Vrije Universiteit Amsterdam
‘Voedingskundig gezien geef ik de voorkeur aan vloeibare oliën en bak- en braadproducten, omdat die minder verzadigd vet bevatten dan producten met harde vetten. Het blijft belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk overstapt op vloeibare producten, maar technisch gezien is het bijvoorbeeld soms lastig om te bakken met vloeibare producten. Het deeg krijgt niet dezelfde consistentie als met harde producten en koekjes behouden niet hun vorm als ze gebakken worden. Ik ga er vanuit dat deze problemen niet optreden bij dit product. Dit product heeft een gezondere vetzuursamenstelling dan andere bakproducten in een wikkel. Het bevat met name veel minder verzadigd vet. Dus, als mensen per se een hard product willen gebruiken is dit een goed alternatief voor boter of andere bak- en braadmagarines in een wikkel.

Tot nu toe heb ik nog geen harde margarines in een wikkel gezien met zo’n laag percentage verzadigd vet, dus wat dat betreft is het een aanvulling op het bestaande assortiment.

Ik denk dat elke “gemakkelijke” keuze een bijdrage kan leveren om Nederlanders gezondere vetten te laten eten. Ik vind dat het vooral voor het bakken een goed alternatief is voor boter en andere harde vetten. Voor andere toepassingen moet de nadruk op vloeibare oliën moet blijven liggen en het gevaar is dat mensen hun vloeibare product voor het braden weer gaan inwisselen voor deze margarine. Dat zou jammer zijn. Mensen zullen wellicht ook boter gebruiken vanwege de smaak. Ik heb dit product niet geproefd, dus dat kan ik niet beoordelen.’

Sylvia van Daalen, diëtistenpraktijk Van Daalen, Arnhem
‘Ik vind het goed dat er in de groep harde margarines met wikkel winst is behaald in de daling van de hoeveelheid verzadigde vetten. De vermindering van het verzadigde vet is een behoorlijk verschil met het percentage verzadigde vetten (43%) die de harde margarines nu bevatten. Dus een uitdaging voor de andere merken om dat na te streven. Blijft een feit dat de vloeibare margarines minder dan 10% verzadigd vet bevatten, nog een groot verschil, ook met deze winst.

Ik betwijfel wel of het product een aanvulling is in het bestaande assortiment dat nu al zo groot is. In de praktijk zie ik dat mensen graag een gezonder vet gaan gebruiken, maar dan wel het liefst van hun gebruikelijke merk. Het zou een aanvulling zijn als het hele assortiment van harde margarines en boters meegaat met deze verbetering. Nu schept het vooral veel verwarring omdat de communicatie al jaren is: ‘Alles wat hard wordt in de koelkast bevat veel verzadigd vet’. Producten met veel verzadigd vet zijn minder gezond. Dus de roomboters en margarines in een wikkel zijn na jarenlang uitleg en communicatie duidelijk minder goed voor hart en bloedvaten en nu is daar een verbeterd product… lastig hoor. Als je nagaat dat het gros van de mensen die een koolhydraatarm dieet volgt niet eens het verschil weet tussen een kilocalorie en een koolhydraat, dan weet ik niet hoe we als diëtisten deze uitzondering in de harde vetten weer duidelijk gecommuniceerd krijgen. Een uitdaging.

Ik merk nog dagelijks in mijn praktijk dat mensen het verschil tussen verzadigd vet en onverzadigd vet moeilijk vinden. Het neemt niet weg dat het product Becel Gold zeker kan bijdragen aan een gezondere keuze. Ik zie het voordeel voor dit product als je een keer koekjes wilt bakken die hard moeten zijn. Je blijft altijd wat blijft prutsen met vloeibare vetten, en pakt dan vervolgens uit praktische overweging toch maar een harde margarine of een roomboter. Met Becel Gold voor bakken en braden heb je nu dus wel een verantwoorder product wat een goed eindresultaat geeft.’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 11 van november 2014 op bladzijde 23

Reageer op dit artikel