artikel

Recensie: De Bosatlas van het voedsel *

Voedselproductie

Recensie: De Bosatlas van het voedsel *

Wie geïnteresseerd is in voedsel en voeding en houdt van plaatjes en grafieken kijken, kan uren uit de voeten met de nieuwste telg in de serie speciale Bosatlassen. Afgelopen maand verscheen de Bosatlas van het voedsel, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de Nederlandse voedselvoorziening.

De atlas geeft op het eerste gezicht en caleidoscopische indruk van de voedselvoorziening in Nederland, maar wie zich verdiept in de informatie kan een samenhangend beeld krijgen van de vele facetten van voedsel die in Nederland een rol spelen. Bijna veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven hebben aan de atlas meegewerkt.

De kaarten en infographics laten onder meer zien hoe het voedsel wordt geproduceerd en hoe de productie in de loop der jaren is geëvolueerd. Ook geven ze een indruk van de rol die Nederland speelt in de wereldwijde voedingssector. Niet alleen voedselproductie komt aan bod. Ook is in een aantal hoofdstukken informatie te vinden over hoe consumenten met voeding omgaan. Hoeveel eten we, wat eten we (biologisch of niet?) en hoeveel verspillen we bijvoorbeeld?

De samenstellers hebben gebruik gemaakt van actuele gegevens, zo is er een infographic over het paardenvleesschandaal opgenomen en wordt schematisch weergegeven hoe de recente besmetting van zalm met salmonella kon gebeuren. De atlas verschaft op meerdere fronten inzicht in de complexe wereld van voedsel en voeding en maakt deze toegankelijker voor een breed publiek.

De Bosatlas van het voedsel. ISBN: 978 9001 12012 2. Noordhoff Uitgevers, Groningen, 2014. 116 pagina’s, prijs: €29,95.

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 12 van december 2014 op bladzijde 26

Reageer op dit artikel