artikel

Jaarprijs Goede Voeding 2015 geopend *

Voedselproductie

Jaarprijs Goede Voeding 2015 geopend *

Per 1 april is de inschrijving voor de Jaarprijs Goede Voeding 2015 geopend. Tot 1 september kunnen producenten van levensmiddelen hun inschrijving insturen via www.jaarprijsgoedevoeding.nl.

De Jaarprijs Goede Voeding wordt uitgereikt om initiatieven te stimuleren die zijn gericht op het verbeteren van het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. De prijs is bedoeld voor voedingsbedrijven die hun producten vanuit een gezondheidsperspectief hebben verbeterd, bijvoorbeeld door minder zout, verzadigd vet, suiker of meer vezel te gebruiken. De communicatie rond een product en de aanzet tot gezonder gedrag tellen mee bij de beoordeling. Ook basisvoedingsmiddelen komen in aanmerking voor deelname. Producten die tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2016 op de markt zijn gebracht, komen voor de prijs in aanmerking.

Drie categorieën
Producten die in aanmerking komen voor de Jaarprijs Goede Voeding 2015 moeten voldoen aan de criteria van de Richtlijnen Voedselkeuze van het Voedingscentrum. Meestal gaat de hoofdprijs naar producten in de A-categorie (categorie bij voorkeur). Een aanmoedigingsprijs is te verdienen door producten in de A en/of B-categorie (bij middenweg). Producten in de C-categorie (bij uitzondering), die een aantoonbare gezonde verbetering hebben ondergaan, komen in aanmerking voor de categorie ‘bijzondere vermelding’.

Jaarprijs Voedingscentrum
Tot 2011 gaf het Voedingscentrum de prijs uit, onder de naam Jaarprijs Voedingscentrum. Uitgeverij MYbusinessmedia zette de prijs na overdracht door het Voedingscentrum voort onder de naam Jaarprijs Goede Voeding. Dat gebeurt onder de vlag van de voedingsuitgaven voor professionals: Voeding Nu en VMT. In 2014 won Yam glutenvrij brood de Jaarprijs Goede Voeding 2014.

Op 24 november 2015 wordt de winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding 2015 bekendgemaakt tijdens een middagsymposium over de praktische kant van herformulering van producten. De jury van de Jaarprijs Goede Voeding 2015 bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende geledingen die in Nederland betrokken zijn bij voeding, voedselproductie en communicatie daarover. De jury selecteert drie genomineerden waarna het publiek de mogelijkheid krijgt zijn stem uit te brengen via de website van de Jaarprijs. De winnaar van de prijs mag het logo van de Jaarprijs Goede Voeding gedurende een jaar lang voeren.

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 3/4 van maart/april 2015 op bladzijde 7

 

Reageer op dit artikel