artikel

Producten onder de loep: Verantwoorde Tosti Bruinbrood van Topking *

Voedselproductie

Producten onder de loep: Verantwoorde Tosti Bruinbrood van Topking *

Een tosti staat niet per definitie bekend als een gezond product. Toen Topking, naast de al bestaande reguliere (witte) tosti, een tosti met bruinbrood op de markt bracht, zette dit nog niet veel zoden aan de dijk. Bij doorontwikkeling stelde Topking zich als doel dat het product moest voldoen aan de richtlijnen voor ‘De gezonde schoolkantine’ die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. En dat doel is behaald.

De beloning voor alle inspanningen om de Tosti Bruinbrood gezonder te maken volgde afgelopen najaar. Bij de Jaarprijs Goede Voeding 2014 was de tosti van Topking één van de drie genomineerden. Helaas greep het snackbedrijf net naast de hoofdprijs. Dat een product als de Tosti Bruinbrood meedong naar de Jaarprijs Goede Voeding georganiseerd door Voeding NU wekt bij marketingmanager Florentine Rijkmans geen verbazing.

Florentine Rijkmans, marketingmanager en Gerard Meijering, kwaliteitsmanager, Topking
‘Dit product is een gezonder alternatief voor de reguliere witte tosti. De Tosti Bruinbrood bevat met minder zout en verzadigd vet door onder andere de vervanging van 48+-kaas voor 30+-kaas. Bovendien voldoet het aan de Richtlijnen Goede Voeding van het Voedingscentrum. We hebben onze tosti zo samengesteld dat deze hieraan voldoet. De tosti heeft een portiegrootte van 85 gram. De hoeveelheid zout en verzadigd vet zijn voor de Tosti Bruinbrood aangepast. Zo is de hoeveelheid zout per 100 gram met 14% verminderd, ten opzichte van de vorige Tosti Bruinbrood, tot 1 gram zout per 100 gram product. Het gehalte verzadigd vet bedraagt 3,4 gram per 100 gram (2,9 gram per portie). De wit brood tosti bevat 7,0 gram verzadigd vet per 100 gram. De inspiratie voor de gezonde productontwikkeling vormde het project van het Voedingscentrum om alle schoolkantines in 2015 gezond te krijgen. 75% van het aanbod uit de schoolkantines dient te bestaan uit basisvoedsel uit de Schijf van Vijf en maximaal 25% uit niet-basisvoedingsmiddelen. We besloten op deze ontwikkeling in te spelen. Ons bedrijf richt zich met zijn producten in eerste instantie op de jeugd. We hopen zo bij te dragen aan gezondere schoolkantines. De tosti past immers binnen de richtlijnen van ‘De gezonde schoolkantine’. We hopen dat dit alternatief net zo makkelijk en populair kan worden als de klassieke tosti en dat de jeugd de deze vezelrijke Bruinbrood tosti (2,64 gram per 100 gram) kiest in plaats van de witte variant.

De productontwikkeling van Tosti Bruinbrood was een hele puzzel. Wat moet er allemaal precies veranderen om aan de voorwaarden van het Voedingscentrum te voldoen? Een lastige opgave omdat de tosti uit meerdere componenten ( brood, kaas en ham) bestaat. Bij een nulmeting bleek dat de vorige versie Tosti Bruinbrood te veel zout en verzadigd vet bevatte. Aan de ham zou in ieder geval niets veranderen, besloten we. Dus we moesten compenseren met het brood en de kaas om het totaalplaatje binnen de normen te krijgen. Het zou makkelijker zijn om de ham eruit te halen, maar voor een smaakvolle tosti is ham toch echt nodig. Ik (Gerard Meijering, red.) schakelde veel met de leveranciers van kaas en brood die nauw betrokken waren bij de productontwikkeling. Ondanks een overstap op 30+kaas zat er in de Tosti Bruinbrood toch nog te veel zout en verzadigd vet. Er moest opnieuw worden gekeken naar brood en kaas, wat veel vergde van de leveranciers. Vooral het vinden van de juiste 30+-kaas om een tosti te maken die aan de richtlijn Goede Voeding voldoet, bleek een hele opgave. Het is een kunst om de juiste 30+kaas te vinden. We hebben vele sessies gehad met de leveranciers en bij de negende klopte de puzzel pas.

Of de jeugd deze gezondere tosti zal verkiezen boven de traditionele tosti is de vraag. Als de jeugd de keuze heeft tussen een salade en een kroket dan kiezen ze vrijwel altijd voor de tweede. Maar je ziet wel dat steeds meer jeugd zich gaat focussen op gezonde voeding. Zo’n Tosti Bruinbrood wordt als laatste gekozen. Toch moet je hem wel aanbieden, want de keus moet er wel zijn, evenals dé ongezonde keuze.

De verkopen van de tosti Bruinbrood lopen goed, al had Topking hogere verwachtingen. We zien daarom nog volop mogelijkheden, vooral bij scholen. Schoolbesturen moeten zich bewust worden van de noodzaak van gezond eten. Daardoor zal op scholen ook meer vraag ontstaan.’

Vera Wisse MSc, specialist in dieetadvisering, sportvoeding & lifestylecoaching Vlissingen-Middelburg
‘Ik vind het goed dat een bedrijf een product gezonder laat maken, in dit geval volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Voor mij speelt de vraag in hoeverre het zin heeft een tosti gezonder te maken. Een tosti zal in mijn ogen nooit echt gezond worden. Het is goed dat Tosti Bruinbrood een 30+-kaas heeft en dat er minder verzadigd vet en zout in zit. Toch bevat het product nog steeds veel zout, zeker als je kijkt naar wat een kind op een dag nodig heeft aan natrium. De tosti wordt nu gepromoot als gezond en dat is nogal wat. Mensen gaan denken dat het gezond is.

Bedrijven moeten doorgaan met producten gezonder maken en gezondere producten aanbieden. Wel moeten ze realiseren dat het dan niet per definitie een gezond product wordt. Een tosti blijft een tosti en geen appel. Bedrijven moeten stappen zetten, wat betreft duidelijkheid, wanneer er een nieuw of verbeterd product op de markt wordt gezet.’

Vakjury Jaarprijs Goede Voeding 2014
‘De vakjury is van mening dat Tosti Bruinbrood, gemaakt van bruin meergranenbrood en 30+-kaas, een welkome vervanging is voor de bestaande convenience tosti’s die vooral bestaan uit witbrood met ham en 48+-kaas. De tosti van witbrood met 48+-kaas is op dit moment nog de standaard in menig sport- of schoolkantine. Vervanging van de witte door de bruine tosti maakt de keuze voor een gezonder alternatief gemakkelijker, zowel voor de aanbieder als de consument. De Tosti Bruinbrood bevat meer vezel, minder zout en verzadigd vet en minder energie dan de traditionele tosti en de jury verheugt zich nu al op een volkoren versie. De smaak van de tosti is volgens de vakjury uitstekend. De prijs is vergelijkbaar met een traditionele tosti. Het betreft een diepgevroren convenience product dat bedoeld is voor de foodservice.’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 3/4 van maart/april 2015 op bladzijde 20

Reageer op dit artikel