artikel

Alpro Pur’Enjoy: een plantaardige variatie op drinkyoghurt

Voedselproductie

Alpro Pur’Enjoy: een plantaardige variatie op drinkyoghurt

In de koelschappen staan vooral zuiveldranken en koelverse vruchtendranken, een plantaardige variatie op drinkyoghurt als een volwaardig alternatief voor zuiveldrank, was er nog niet. Medio vorig jaar heeft Alpro daar verandering in gebracht met Pur’Enjoy, op basis van soja.

Het product was genomineerd voor de Jaarprijs Goede Voeding 2015 vanwege het innovatieve karakter en minder suikers dan de marktreferentie in drinkyoghurts. Daar behaalde het een tweede plaats, achter winnaar Sportsgrainbar.

Simone Broxks, hoofd science and nutrition, Alpro Nederland
‘Met deze plantaardige variatie op drinkyoghurt komen we met een product in het schap waar we nog niet aanwezig waren. Er is een grote variatie in zuiveldranken in de schappen te zien, wat ook past bij de Nederlandse eetcultuur. Ons product bevat 4 gram suikers (per 100 ml), dat is gemiddeld 30 procent lager dan het gemiddelde suikergehalte van de marktreferentie in drinkyoghurts met fruitsmaak. We richten ons met Pur’Enjoy op de doelgroep vrouwen met een healthy lifestyle, maar het is een prima drank voor de hele familie; er zitten hoogwaardige eiwitten in en vitamines (B12) en mineralen (calcium). Hierdoor is Pur’Enjoy een volwaardige variatie op drinkyoghurt die aansluit bij de wens van steeds meer mensen om meer plantaardig te eten. Bovendien is het product laag in verzadigd vet en bevat het geen kunstmatige zoetstoffen. Een duidelijke keuze binnen Alpro; zo natuurlijk mogelijk blijven. Het hoofdbestanddeel van Pur’Enjoy is soja. We maken gebruik van de hele boon die ook zo aankomt in onze fabriek, dus geen soja-isolaat. De boon wordt geweld, het velletje gaat ervan af, dan wordt de boon gehalveerd vermalen en gefilterd. Het filtraat is de basis sojadrank voor al onze sojaproducten. De resten worden verwerkt als veevoer, de okara. Aan de sojadrank worden de bekende melkzuurbacteriën toegevoegd van het type Lactobacillus en Bifidus, dezelfde die gebruikt worden voor (drink)yoghurt. Hierdoor ontstaat een dikkere structuur waaraan onder andere 5 procent vruchtensap, suikers, vitamines en mineralen worden toegevoegd. Zo kunnen we vanaf de basis sojadrank een plantaardige variatie op drinkyoghurt maken, een product dat nutritioneel overeenkomt met een zuivel-yoghurtdrank. Voor deze plantaardige variatie op drinkyoghurt hebben we gekozen voor de smaken mango-stervrucht en framboos-granaatappel. We zijn blij met het rapport van de Jaarprijs Goede Voeding 2015, vooral omdat we erin geslaagd zijn een toegankelijke smaak te ontwikkelen. In onze innovaties zijn we, naast de reductie van suikers, altijd sterk gefocust op de toegankelijkheid van de smaken. Vooral voor mensen die nog nooit sojadranken hebben gedronken, is het een mooie aanleiding om eens met plantaardige dranken in aanraking te komen. We merken dat veel mensen dit product nog niet kenden. Wat op zich niet zo gek is, aangezien het pas sinds juni 2015 op de markt is. We zien veel positieve reacties bij de tastings op de winkelvloeren, die we houden om kennis te laten maken met het product. De ene persoon heeft voorkeur voor geel, de ander voor rood, maar ze zijn steeds verrast door de goede smaak. We verwachten dat dit product de toegankelijkheid naar meer plantaardige dranken zal vergroten. Hadden we in het begin met sojaproducten nog een beetje het imago van geitenwollensokken, nu zitten we in de categorie van de foodlovers.’

Professor Edith Feskens, hoogleraar voeding en gezondheid in de levenscyclus, Wageningen Universiteit
‘Het is goed dat op deze manier het gebruik van soja weer iets gemakkelijker wordt voor de consument. Uit een van onze onderzoeken blijkt dat gebruik van soja-eiwit in plaats van andere soorten eiwit gunstige effecten kan hebben op serumlipiden en insulineresistentie. Wel is het jammer dat het vloeibaar is en calorieën bevat, het valt onder suikerhoudende dranken en de Gezondheidsraad heeft zojuist aangegeven dat we in het algemeen hiervan zo min mogelijk dienen te gebruiken. Op deze manier voegt het product minder toe aan de gezondheid dan ik had gehoopt. Als eiwitbron voor ouderen met minder eetlust is het mogelijk een goede toevoeging aan het assortiment, als het lekker smaakt tenminste.’

Berdien van Wezel, Diëtiste
‘Alpro Pur’Enjoy ruikt naar yogidrink, maar de consistentie is goed, evenals de kleur. Afhankelijk van je voorkeur, maar ik vind het nogal mager of vetarm smaken. Op de verpakking staat: “geen zoetstoffen/kleurstoffen”, maar dit kan misleidend zijn. Want een consument kan hierdoor denken dat er geen suiker aan is toegevoegd terwijl er wel bronnen van suiker gebruikt zijn (vruchtensappenconcentraat). Daarom zou het wellicht beter zijn als ze op de verpakking zouden vermelden dat er geen kunstmatige zoetstoffen aan zijn toegevoegd. Hetzelfde geldt voor kleurstoffen. Er is gebruik gemaakt van bietensap om het een kleurtje te geven. Het zou dus explicieter vermeld kunnen worden dat ook hier geen kunstmatige kleurstoffen gebruikt zijn. Toegevoegd calcium en vitaminen is een juiste claim. Op de zijkant staat echter dat calcium en vitamine D de botten helpen gezond te houden, maar aan het product is vitamine D2 toegevoegd in plaats van vitamine D3. En “vitamine D3 heeft een sterkere werking dan vitamine D2” (Bron: Voedingscentrum). De claim is dus niet helemaal onjuist, maar zou sterker zijn als er vitamine D3 aan toegevoegd zou worden in plaats van vitamine D2. Op de overige claims is niets aan te merken.’

Reageer op dit artikel