artikel

‘Gezonde’ chocoladekoekjes voor kinderen

Voedselproductie

Toen levensmiddelentechnoloog Kirsten Toeset haar eerste kind potjes avondeten ging geven, vielen haar vooral de smaak en geur ervan op. ‘Ik werkte toen nog voor Unilever en had een druk leven. Ik dacht: ik koop een keer zo’n potje. Ik rook eraan en proefde ervan. Ik wist: zo smaakt een wortel niet.’ Dat was de start van De Kleine Keuken die nu ook een gezonde versie van een chocoladekoekje voor kinderen in het assortiment heeft.

‘Gezonde’ chocoladekoekjes  voor kinderen

Doordat de potjes babyvoeding uit de winkel gesteriliseerd worden, blijft er weinig over van de textuur en smaak van het product. Verse voeding voor baby’s was dan ook Kirsten Toeset’s eerste product. ‘Ik dacht toen dat iedereen daarop zat te wachten, maar de supermarkten dachten daar anders over. Het is ook wel een dapper product, want het moet worden gekoeld. Het kan niet zomaar in de “babystraat” staan. Marqt nam haar verse babyvoeding als eerste in het assortiment op, herinnert Toeset zich. ‘Toen dat goed liep, mochten we ook bij Jumbo een koelkastje met onze koelverse babymaaltijden neerzetten.’ Vervolgens vroeg de retail om meer producten dan alleen verse babymaaltijden.

Wetgeving tolerant met suiker

De jonge ondernemer dook daarom verder in het assortiment aan babyproducten. ‘Er wordt heel veel suiker gebruikt, merkte ik. De wetgeving is heel tolerant met suiker en witte bloem. De macronutrieten zijn wel vastgelegd, maar de micronutriënten te weinig’, vindt Toeset. ‘Babykoekjes bevatten praktisch geen vezels, veel suikers, er zitten snelle koolhydraten in en zelfs transvet. Ik vond dat dat anders kon.’

Gezonde koekjes

De Kleine Keuken introduceerde daarom een lijn met gezonde koekjes, broodbeleg en een snackje van gepofte kikkererwten, linzen en groene erwten zonder olie of zout. De koekjes zijn gemaakt van volkorenmeel en gezoet met appel. ‘We gebruiken ongeraffineerde suikers van appel als zoetmaker.’ Het nog jonge bedrijf wil groeien in de producten voor de wat oudere kinderen van drie tot twaalf jaar. ‘Daar is ook nog veel werk te doen. Als je kind drie is, wat kies je dan? Kies je chips? Ga je voor kinderkoekjes? Wat geef je als ontbijt, wat geef je als tussendoortje? Of als ze naar de K3-hagelslag rennen, wat moet je dan?’ Voor dit probleem bij deze doelgroep ontwikkelde Toeset en haar team Chocoloco’s. ‘We wilden een koekje met chocoladesmaak, omdat dat heel erg populair is bij kinderen. Maar we wilden niet de baddies van chocola. In chocola zit namelijk heel veel suiker.’ De Kleine Keuken maakte het koekje van volkorenmeel (spelt en tarwe), kokosbloemsuiker, een beetje cacao en biologische roomboter en zonder aroma’s. ‘Chocoloco’s hebben een suikerpercentage van achttien procent. Een vergelijkbaar koekje bevat dertig tot veertig procent suiker en dan hebben we het over witte suikers. We hebben nu een goed koekje gemaakt, vol vezels, dat je ook nog mee naar school kunt geven zonder dat je kind gelijk helemaal vol zit met suiker.’

Kinderdiëtist Mirjam van Delft, Leefstijl en Dieet

‘Laat ik vooropstellen dat een “voedzaam” of “gezond” koekje wat mij betreft niet bestaat. Alle voedingsstoffen die (jonge) kinderen nodig hebben, kunnen zij binnenkrijgen via basisproducten als groente, fruit en volkorenbrood. Koekjes zijn daarin overbodig, zeker bij heel jonge kinderen. In de marketing voor dit product wordt dan ook voornamelijk ingespeeld op het gevoel van de ouder. Je wilt tenslotte “het beste” voor je kind. Ondanks dat er volkorenmeel en kokosbloesemsuiker worden gebruikt, blijft dit een koekje. Voor het (kinder)lichaam maakt het niet uit of de suikers/koolhydraten die erin zitten ‘natuurlijk’ en/of biologisch zijn. Veel ouders zijn zich hier wellicht niet van bewust. Dat kan ervoor zorgen dat een dergelijk koekje een basisproduct wordt in de voeding van een peuter of kleuter: het koekje is toch goed en voedzaam? Het idee dat een koekje erbij hoort, wordt al jong aangeleerd aan kinderen. Terwijl de gezonde basis voor eetgedrag juist in de kindertijd moet worden gelegd. Wat mij betreft heeft dit koekje meer te maken met goede marketing dan dat het een ontbrekend product in het huidige assortiment zou zijn.’

Berdien van Wezel, Gezond Leven Diëtisten

‘De verpakking ziet er heel aantrekkelijk uit en de naam nodigt uit om het te proeven. Het nieuwe product is zeker biologisch. Er is, naast boter, tarwe- en speltmeel, een natuurlijk rijsmiddel toegevoegd. Het bevat geen palmvet, wat beter is voor mens en milieu. Het past prima in de trend naar meer biologisch en natuurlijk. Een pakje van 2 koekjes levert 80 calorieën, 3,7 gram suiker en 2,5 gram vet. Kies je fruit als tussendoortje, dan zit je ook ongeveer op 80 calorieën. In fruit zit meer voedingsvezel, zo’n 4-5 gram; in het koekje zit ongeveer 1,5 gram voedingsvezel. Het nadeel van een dergelijk lekker koekje is dat het de zoetbehoefte doet toenemen: fruit smaakt toch anders zoet. Dit koekje is in vergelijking met de tussendoortjes Evergreen en Sultana wel een goed alternatief. Een pakje Evergreen bevat 145 calorieën, 10 gram suiker en 3,5 gram vet. Sultana bevat per pakje 165 calorieën, 3,5 gram vet en 15 gram suiker. Ik vind de smaak heerlijk, ik proef een gezond en lekker tussendoortje. Twee koekjes zijn voldoende voor een vol gevoel.’

Reageer op dit artikel