blog

Actualiteit – een maaltijdbox-dilemma

Voedselproductie

Actualiteit – een maaltijdbox-dilemma

Een goede ontwikkeling, die maaltijdboxen. Mensen leren weer koken. Nieuwe gerechten uitproberen. Lekker gemakkelijk, alle spullen in huis. Misschien wel een beetje aan de prijs. Maar gemak heeft een prijs, en als je bereid bent het te betalen, dan laat je dus gewoon zo’n maaltijdbox bezorgen rond etenstijd. Maar er kwam afgelopen week wel een maaltijdbox-dilemma langs…

Hoe het begon…

Iedereen had wel zo’n cadeaukaart. En omdat ik bovenmatig geïnteresseerd ben in voeding, kreeg ik regelmatig de HelloFresh cadeaukaarten toegeschoven van familie en vrienden. Niet gebruikt, moet ik bekennen. Omdat het maaltijdbox-concept populair is, zijn er nu veel meer boxen te verkrijgen. EkoMenu, Beebox, Mathijs Maaltijdbox, Chef Ali, Kook jij of ik, De Krat, Marley Spoon. Mijn kamergenoot is groot fan van de Allerhande maaltijdbox. Dus ik hoor er regelmatig over…

Het dilemma

Ik werd afgelopen week benaderd door één van de maaltijdbox-verstrekkers met de vraag of ik iets wil zeggen over hoe goed en gezond het is om minder vlees te eten. Als onderdeel van een nieuwe marketingcampagne, kennelijk zijn er maaltijdboxen op de markt gezet om te stimuleren minder vlees te eten. Inhoudelijk heb ik niet zoveel tegen minder vlees eten. Er is zelfs veel te zeggen voor minder vlees eten. Ik eet zelf ook minder vlees. Want:

Minder vlees eten is gezonder

Het leidt tot een lagere inname van vet, en dan vooral verzadigd vet. En daarmee verlaagt het risico’s op hartziekten. En minder bewerkt (rood) vlees eten verlaagt het risico op darmkanker. Plantaardige alternatieve producten, zoals peulvruchten en noten zijn vezelrijk en bevatten relatief veel voedingsstoffen en goede vetten. Bovendien….

Minder vlees eten is duurzamer

Dat hangt een beetje af van het type vlees. Maar de voetafdruk wordt een stuk kleiner als je minder vlees eet. Dat geldt vooral voor minder rundvlees, in iets mindere mate voor varkensvlees, en nog weer minder voor kip. Het is ingewikkeld, want de dieronvriendelijke plofkip is wel de duurzaamste kip.

Als een bedrijf iets goed doet mag dat best gezegd worden

Toch is het lastig: Inhoudelijk heb ik niet zo’n moeite met zo’n vegetarische maaltijdbox aan te prijzen. Maar waarom toch die twijfel, vraag ik mezelf af? In principe vind ik wel dat als een bedrijf iets goed doet, dat best gezegd mag worden. Maar ja: het gaat nu vooral om een gevraagde ondersteuning. Waarmee je dus voor het marketing-karretje gespannen wordt. Voelt toch niet goed.

Ken je Google?

Ik deel mijn twijfels thuis: ‘Ken je Google?’, zegt mijn man. Dus wat zoeken op kritiek en naar de website van de desbetreffende maaltijdbox-leverancier: Ah een knappe, jonge man. Leuk, meestal zie je jonge dames met lang haar als het over voeding gaat. Zou ik daar dan bij komen te staan? “Hmm daar wil ik wel naast,” mompelde ik. Dat leverde me een afkeurende blik op. Grapje natuurlijk.

Framing

Voedingskundewetenschappers die inhoudelijk prima, genuanceerde informatie geven, over suiker bijvoorbeeld voor het Kenniscentrum Suiker en Voeding. Of over melk voor de Nederlandse Zuivel Organisatie. Hoe betrouwbaar komt dat over? Natuurlijk zegt het kenniscentrum iets gunstigs over suiker en de NZO iets goeds over melk. Het is een priester die voor zijn eigen parochie preekt. Het is ook wel te begrijpen dat de Suiker Stichting en NZO zulke informatie maar al te graag deelt via hun websites. Maar wil ik me daarvoor lenen als voedingskundige? Maar wanneer zeg ik er dan wel wat van?

Proactief en in balans

Dan toch liever proactief, in plaats van op verzoek. En in balans: dus niet alleen de positieve maar ook de negatieve kanten belichten. Dus wat betreft de vegetarische maaltijdboxen: toch maar ongevraagd en via deze blog. En in balans, mijn quote: ‘Prima die vegetarische boxen, maar om echt iets te kunnen zeggen over de gezondheid van de box, moet je naar de samenstelling van de totale maaltijd kijken’:

De samenstelling van de totale maaltijd

Ik heb een aantal recepten bekeken, het ziet er echt superlekker uit. Wat betreft samenstelling, helemaal niet zo slecht. Er zou wat meer groente in kunnen. Nu halen de meeste recepten de 200 gram per persoon groente wel. Maar eigenlijk moet dat 250 gram zijn. Daarnaast wordt er soms geadviseerd te bakken in roomboter. Daar zit vrij veel verzadigd vet in. Ik zou (olijf)olie adviseren, met meer onverzadigd vet. Dan zout: de hoeveelheid zout vermeld bij het recept is voor de meeste recepten vrij laag. Dat zegt echter niet alles: Er wordt in het recept geadviseerd om naar smaak zout, peper of mosterd (zit veel zout in) toe te voegen.

Vegetarisch is goedkoper

En wat betreft de vegetarische boxen: maak ze dan ook goedkoper. De website geeft nu (nog?) geen verschil in prijs. Terwijl de ingrediënten waarschijnlijk goedkoper zijn. Dat is een verschuiving die nu plaats vind in de restaurants: van ‘vlees in het centrum van het bord’ naar ‘groente in het centrum van het bord’. Niet alleen gezonder, maar ook goedkoper, dus aantrekkelijker voor de ondernemer!

Er zijn HAS Voedseldialoog lezers met maaltijdbox-ervaringen. Ik ben wel benieuwd naar die ervaringen…

Reageer op dit artikel