nieuws

YAM-brood wint Jaarprijs Goede Voeding 2014

Voedselproductie

YAM-brood wint Jaarprijs Goede Voeding 2014

De Jaarprijs Goede Voeding 2014 gaat naar YAM glutenvrij brood. Dat is vandaag bekendgemaakt op het symposium ‘Naar een gezondere voeding’ dat plaatsvond in de Landgoederij in Bunnik. YAM is een glutenvrij (meergranen)brood van Bake Five, een groep van twaalf zelfstandige bakkerijen.

De vakjury van de jaarprijs koos YAM uit de 26 verschillende inzendingen die dit jaar meededen aan de Jaarprijs Goede Voeding 2014. Het brood kreeg tevens de meeste stemmen van de publieksjury. Bezoekers van de website van de jaarprijs konden in oktober op de genomineerden hun stem uitbrengen. De twee andere genomineerde producten voor de Jaarprijs Goede Voeding 2014 waren Hollands Goud Koolzaadolie – Puur van Colzaco en Tosti Bruinbrood van Topking Fingerfood. In totaal werd er via de website van de Jaarprijs ruim 22.000 keer gestemd. Het glutenvrije brood ontving 7.995 stemmen; Tosti Bruinbrood van Topking Fingerfood kreeg 6.422 stemmen en Hollands Goud Koolzaadolie – Puur van Colzaco kreeg 5.858 stemmen.

Aanmoedingingsprijzen

Tijdens de bijeenkomst in Bunnik maakte vakjuryvoorzitter Frans Kok, hoofd Humane Voeding Wageningen Universiteit, ook twee aanmoedigingsprijzen bekend, te weten: Nutty Frutty zakjes van Justnuts en Simply Spices van Dutch Spices.

Kwaliteit omhoog

‘De vakjury constateert dat er veel animo is voor de Jaarprijs Goede Voeding, het onderwerp leeft, gezien het grote aantal stemmen’, zegt Kok. ‘Maar wat de vakjury betreft kan het aantal innovaties dat echt zoden aan de dijk gaat zetten als het gaat om een gezonder productaanbod voor de consument nog verder omhoog. We zien volgend jaar graag een brede inzending tegemoet.’

Blij

Karel Wiltink nam namens Bake Five, de producent van Yam, de jaarprijs in ontvangst. Hij toonde na afloop veel blijdschap: ‘Het is een mooie beloning voor een gezond product waar we  met een jong team hard aan gewerkt hebben.’

Het oordeel van de vakjury over Yam

‘De vakjury constateert dat het aanbod glutenvrij producten in de afgelopen jaren hand over hand is toegenomen. Slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking is glutenintolerant (coeliakie) of is er gevoelig voor. Het productaanbod overstijgt daarmee de daadwerkelijke behoefte. Echter, voor mensen met een glutenintolerantie is het toegenomen aanbod dat daadwerkelijk vrij is van gluten prettig. De jury vindt het voor die groep dan ook positief dat er nu een dagvers gebakken brood is dat glutenvrij is en ook nog smakelijk is. Een welkome aanvulling voor mensen met coeliakie. Ook valt het brood op door een grote zoutreductie ten opzichte van regulier brood. Het brood heeft een vaste niet-cakeachtige structuur met gezonde ingrediënten, vezelbevattende granen. De prijs is relatief hoog, daar staat tegenover dat een gemiddeld sneetje van Yam wat zwaarder en vaster is dan een doorsneeboterham.’

Het volledige juryrapport is te vinden op de website van de Jaarprijs Goede Voeding: www.jaarprijsgoedevoeding.nl.

Tot 2011 gaf het Voedingscentrum de prijs uit die innovatie stimuleert en gezondere producten binnen het bereik van een grote groep consumenten brengt, de Jaarprijs Voedingscentrum. Uitgeverij MYbusinessmedia zette de prijs na overdracht door het Voedingscentrum in 2013 voort als Jaarprijs Goede Voeding. Dat gebeurt onder de vlag van drie voedingsbladen voor professionals: Voeding Nu, VMT en Food Hospitality. 

Samenstelling VakJury

De vakjury van de Jaarprijs Goede Voeding 2014 wordt gevormd door: Prof. Frans Kok, voorzitter, hoofd afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit; drs. Henrieke Crielaard, manager Voeding en Gezondheid Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL); Mw. Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland; drs. Christine Grit, manager Voeding & Gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI); Dhr. Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, secretaris jury;  Dr. Ir. Annet J.C. Roodenburg, Lector Voeding en Gezondheid, HAS Hogeschool, tevens vertegenwoordiger NAV (Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen); Dr. Jeanne de Vries, docent/voedingskundige Wageningen Universiteit; Dr. Ir. Andrea Werkman, hogeschooldocent opleiding Voeding en Diëtetiek Hanzehogeschool Groningen. 

Lees verder op Voeding Nu online:
Koolzaadolie, tosti en glutenvrij brood gaan strijd aan

Reageer op dit artikel