nieuws

Voedingsmiddelen uit reststromen populair

Voedselproductie

Voedingsmiddelen uit reststromen populair

Uit een test met voedingsmiddelen verkregen uit reststromen blijkt dat deze gretig aftrek vinden. Dit biedt retail kansen voor het reduceren van voedselverspilling.

Tot deze conclusie komt Wageningen UR Food & Biobased Research na een studie van een testcasus bij de biologische supermarktketen Ekoplaza. Afgelopen najaar werd een proef uitgevoerd met twee hoogwaardige producten (frittata en groentesoep) die waren ontwikkeld uit reststromen van aardappelen, groenten en fruit (AGF) uit het distributiecentrum van Ekoplaza.

 

Populair bij klanten

De twee koelverse producten werden bij vijf Ekoplaza-winkels in het schap gelegd. Op een informatiekaartje bij het schap konden klanten lezen dat de producten op basis van reststromen waren bereid. “De frittata en groentesoep werden zo goed verkocht dat wij na afloop van de pilot besloten het concept landelijk in te voeren. De producten zijn sinds eind december verkrijgbaar bij alle Ekoplaza-supermarkten in Nederland”, zegt Steven IJzerman, medewerker kwaliteit bij Ekoplaza.

 

Dezelfde prijs

De onderzoekers van WUR benadrukken dat opwaardering van reststromen tot producten als frittata en groentesoep alleen interessant is als de kosten laag blijven. Bij een gelijke verkoopprijs geven consumenten de voorkeur aan producten uit reststromen boven reguliere producten. Zijn de producten van reststromen iets duurder, dan spant het erom, zo blijkt uit onderzoek naar aankoopintenties onder klanten van Ekoplaza en andere supermarktketens. Dit onderzoek werd voorafgaand aan de pilot uitgevoerd door het LEI van Wageningen UR.

Voedselverspilling binnen eigen keten te lijf

De ontwikkeling van hoogwaardige voedingsmiddelen uit reststromen is een effectieve manier om voedselverspilling in de retail te verminderen, aldus de onderzoekers. De kans op succes is het grootst als het nieuwe product terugkomt in het assortiment van de oorspronkelijke eigenaar. Dit garandeert een grote betrokkenheid van zowel de eigenaar als de verwerker van de reststroom. Bovendien blijven in het geval van Ekoplaza de biologisch geteelde groenten behouden voor de biologische markt.

 

Grootste afvalstroom

AGF vormen bij Ekoplaza de grootste afvalstroom, zo blijkt uit eerder onderzoek van Food & Biobased Research in 2013. Deze reststroom wordt tot nu toe vooral op een laagwaardigere manier verwerkt via verbranding, compostering of als veevoer.

 

Meer informatie over de producten is te lezen op de website van Ekoplaza.

 

Lees verder op Voeding Nu online
Consument verspilt vooral kliekjes
The Food Rescue Team haalt oud brood op bij Albert Heijn

Reageer op dit artikel