nieuws

Eerste oerwoudvrije ei verkrijgbaar in Nederland

Voedselproductie

Eerste oerwoudvrije ei verkrijgbaar in Nederland

Het eerste oerwoudvrije ei van Nederland ligt in de supermarkt. Het ei is gelegd door kippen die zijn gevoerd met honderd procent Europees veevoer. Vaak wordt gebruik gemaakt van geïmporteerde soja uit Zuid-Amerika als belangrijkste grondstof voor veevoer.

Het oerwoudvrije ei is het product van een pilot waarmee Milieudefensie aantoont dat veevoer uit Europa een haalbaar en duurzaam alternatief is voor importsoja uit Zuid-Amerika. De pilot is een samenwerking met kippenboer David Janssen, StreekSelecties en supermarktorganisatie Plus.

Soja-import Nederland

Nederland is samen met China de grootste soja-importeur ter wereld. Nederland importeert 9 miljoen ton soja per jaar. De meeste soja wordt gebruikt in veevoer voor kippen, varkens en koeien.

Milieudefensie begon de pilot om diervoeder te promoten waar alleen ingrediënten uit Europa in zitten. Hierdoor worden oerbossen in Zuid-Amerika gespaard en het milieu minder belast doordat de vervoersafstanden binnen Europa kleiner zijn en er dus minder brandstof nodig is voor transport.

Het GIJS-ei

De oerwoudvrije GIJS-eieren zijn een product van StreekSelecties en krijgen van de Dierenbescherming de hoogste waardering voor diervriendelijkheid: het Beter Leven keurmerk 3-sterren.

Het vrije-uitloopei van GIJS is afkomstig van zorgboerderij De Haam in Limburg. Het verblijf van de vrije-uitloopkippen op De Haam is afgestemd op hun natuurlijke gedrag. Dit houdt in dat de kippen naar buiten kunnen om te scharrelen op een groot stuk land. Ook heeft boer David Janssen een grote overdekte uitloop. Deze laat licht door en is gedecoreerd met bomen en speeltjes voor de kippen.

In totaal vindt 60% van de consumenten een keurmerk en dierenwelzijn belangrijk bij het kiezen van versproducten, zo meldt onderzoeksbureau GfK. Het GIJS-ei zou volgens Plus het vriendelijkste ei voor mens, dier en milieu zijn. Vanaf 9 februari liggen de vernieuwde GIJS-eieren in alle PLUS-supermarkten.

Vrije uitloop

In Nederland is circa 2300 hectare in gebruik als uitloop voor biologische of vrije uitloopkippen. Een groot deel van deze uitlopen bestaat (nog) uit gras. Kippen zijn van oorsprong bosvogels en voelen zich beter thuis als er beschutting aanwezig is in de vorm van bomen en struiken.

 In praktijknetwerk Bomen voor Buitenkippen werken pluimveehouders met een uitloop gezamenlijk aan het verder optimaliseren van de uitloop. Van 2 tot en met 25 maart 2015 vindt de verkiezing van de ‘Mooiste kippenuitloop 2015’ plaats. De verkiezing is een initiatief van Bionext en het Louis Bolk Instituut (LBI).

Bewuste paasinkopen

De winnaars worden op 25 maart, vlak voor Pasen,  bekend gemaakt. Projectleider Monique Bestman van het LBI hoopt hiermee te bereiken dat mensen tijdens hun Paasinkopen bewust kiezen voor eieren van buitenkippen.

Lees verder op Voeding Nu online:

Bloeddrukverlaging door eiwitten

Reageer op dit artikel