nieuws

‘Geen grote oplossingen tijdens Feeding The World’

Voedselproductie

‘Geen grote oplossingen tijdens Feeding The World’

‘Hoe kunnen meer dan 9 miljard mensen gevoed worden in de toekomst?’ Dat was de vraag die centraal stond tijdens Feeding the World in Amsterdam. Afgelopen week kwamen topbestuurders en politici uit hele wereld bij elkaar in Amsterdam om te debatteren over deze vraag.

Tijdens de conferentie werd het wereldvoedselvraagstuk vanuit verschillende invalshoeken belicht en werden de probleemgebieden besproken die er op van invloed zijn, zoals  klimaatverandering, innovatieve technologieën, voedselveiligheid, beleidsprioriteit, eigendomsrechten en voedselverspilling. Er vonden tijdens Feeding the World veel discussie plaats, maar aan het eind konden geen ‘grote oplossingen’ genoemd worden om de 9 miljard mensen te voeden.

 

Klimaatverandering

Op de dag kwam naar voren dat  klimaatverandering nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Een voorbeeld hiervan is dat boeren bij klimaatverandering meer last hebben van ziektes en ongedierte tijdens de voedselproductie. Hiervoor zijn innovatieve technologieën nodig, met name in tropenlanden. Daarvoor hebben boeren meer training, educatie en het delen van kennis nodig om de toepassing van nieuwe technologieën effectief te maken.

 

Voedselkwaliteit

Ook was te beluisteren dat voedselkwaliteit moet worden opgenomen in het voedseldebat. De oplossingen om de wereld te voeden richten zich vaak op de hoeveelheid voedsel, maar kwaliteit van voeding is een belangrijke reden achter de tweezijdige problemen van ondervoeding in sommige delen van de wereld en overgewicht in andere delen. In ontwikkelingslanden is het lastig om voedselveiligheid te garanderen, dit is een grote uitdaging in die landen.

 

Voedselverspilling

Marc Reichardt, hoofd Agricultural Commercial Operations bij Bayer CropSciene ging in op voedselverspilling. Volgens hem wordt 30 – 40% van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, verspild: ‘Daarmee zouden 800.000 mensen kunnen worden gevoed.’ Ronald Cotterman, vice-president, Sustainability bij Sealed Air, bracht in dat het ook geld kost om het tegen te gaan. 

 

Obesitas

Alexander Müller, Secretaris-generaal ad interim bij Insitute for Advanced Sustainability Studies (IASS), liet via een powerpresentatie zien dat in 2050 4% van de wereldbevolking ondervoed is, in vergelijking met 13% in 2005. Terwijl 15% obees is in 2015 in vergelijking met 9% in 2005.

 

Optimistisch

Ajay vir Jakhar, voorzitter bij Bharat Krishak Samaj (Farmers’ Forum India), zei tijdens de conferentie: ‘We kunnen de hele wereld voeden, daar ben ik van overtuigd.’ Volgens hem is de oplossing om meer met technologie te doen. Verder zegt hij dat als je boeren in ontwikkelingslanden wilt helpen, je dan in de westerse wereld moet zijn.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

SIRE lanceert nieuwe campagne om voedselverspilling tegen te gaan

Reageer op dit artikel