nieuws

‘Hoeveelheid’ van voedingsmiddelen door ‘kwaliteit’ vervangen

Voedselproductie

‘Hoeveelheid’ van voedingsmiddelen door ‘kwaliteit’ vervangen

‘Het eten van een geliefd voedingsmiddel, impliceert niet dat er meer van zal worden gegeten’, suggereert Per Møller van de Universiteit van Kopenhagen. ‘Hoe meer een levensmiddel de zintuigen prikkelt, hoe minder mensen de neiging hebben om te eten.’

De Deense onderzoeker komt tot deze bevinding door een onderzoek naar de verschillen tussen de effecten van kwalitatief hoog- en laagwaardige voedingsmiddelen. In 2013 voerde Møller met een aantal collega’s een experiment uit waarbij deelnemers de ene keer een basistomatensoep (minder kwalitatief) kregen en de andere keer dezelfde soep, maar dan gekruid met chili (meer kwalitatief).

Verzadigingsgevoel

De onderzoekers vonden dat een verzadigingsgevoel sneller optrad bij de soep gekruid met chili dan bij de basissoep. Ook het verlangen naar méér was minder bij de gekruide soep, ook al hadden de deelnemers een grote voorkeur voor deze soep. ‘Veel mensen eten minder van kwalitatief hoge voedingsmiddelen, dan van kwalitatief lagere’, suggereert Møller. ‘Als mensen minder eten van een levensmiddel dat de zintuigen prikkelt, dan zou zintuigelijke voldoening kunnen helpen om gezonder eten te promoten.’ De onderzoeker vraagt zich af of de ‘kwaliteit’ de ‘hoeveelheid’ kan vervangen?

 

Sterker verlangen

In het onderzoek verwees Møller naar een ander onderzoek waarin naar voren komt dat mensen een grote verlangen hebben naar geliefd voedsel als ze een eentonig dieet hebben of onsmakelijk voedsel eten. Hij vindt het dan ook geen goed idee om de inname van een geliefd voedingsmiddel te beperken. ‘De veronderstelling is dat mensen dan geneigd zijn om er meer van te eten en er ook meer van willen.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Euromonitor: ‘In 2019 eten we 90 kcal per dag meer’

Reageer op dit artikel