nieuws

FoodBattleconcept zorgt voor minder voedselverspilling

Voedselproductie

FoodBattleconcept zorgt voor minder voedselverspilling

FoodBattle zorgt ervoor dat mensen binnen drie weken minder voedsel gaan verspillen. Zo concluderen onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research.

FoodBattle is een concept waarbij deelnemers drie weken lang bijhouden hoeveel voedsel zij weggooien en zichzelf kunnen meten aan anderen. 2000 deelnemers van de FoodBattles, die in 2012 en 2014 zijn gehouden, werden geanalyseerd door de onderzoekers.

Groepsaanpak

Er zijn inmiddels zeven FoodBattles gehouden. Alle zeven leidden ze binnen drie weken tot minder voedselverspilling bij de deelnemers. De reductiepercentages zijn gemiddeld 20-35%. Hilke Bos- Brouwers, coördinator van de FoodBattles en senior onderzoeker bij Food & Biobased Research, meent dat de groepsaanpak een belangrijke factor is bij het succes. Volgens Bos-Brouwers voelen de deelnemers zich met elkaar verbonden. Ook helpt het dat er een organisatie aanspoort om vol te houden. Bos-Brouwers noemt deze extra motivatie onmisbaar als je streeft naar bewustwording en gedragsverandering.

 

Boodschappenlijstje

De resultaten van de FoodBattle geven inzicht in hoe consumenten omgaan met voedsel. Zo blijkt dat bijna 1 op de 3 mensen (nagenoeg) altijd een boodschappenlijstje gebruikt. Zij zijn ook degenen die gemiddeld minder weggooien.

 

Controleren van de voorraad

Degene die de voorraad controleren verspillen minder voedsel. 29% controleert de vriezer, volgens de onderzoekers mag dat percentage naar boven. De koelkast (78%), fruitschaal (73%) en voorraadkast (40%) worden vaker nagekeken. Verse groenten, brood en restjes van de warme maaltijd worden het meest weggegooid.

 

Nieuwe FoodBattles

Op 16 maart 2015 gaan acht nieuwe FoodBattles van start. Dit jaar wordt onderzocht naar de langetermijneffecten van deze aanpak. In het najaar zal een nieuwe serie uitrollen naar het buitenland.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

SIRE lanceert nieuwe campagne om voedselverspilling tegen te gaan

Reageer op dit artikel