nieuws

Moedermelk op internet kan koemelk bevatten

Voedselproductie

Moedermelk op internet kan koemelk bevatten

In Amerika wordt steeds meer moedermelk verkocht via internet aan moeders die geen borstvoeding kunnen geven. De koper riskeert op deze manier besmette of vervalste moedermelk te krijgen.

Uit onderzoek van de Nationwide Children’s Hospital in Columbus, Ohio blijkt dat de melk, die via internet online wordt aangeboden als moedermelk, DNA-concentraties van rund kunnen bevatten, zonder dat de koper daar van afweet. Wanneer baby’s die gevoelig zijn voor koemelkeiwit of er een allergie voor hebben ermee worden gevoed, kan dit gevaarlijk zijn volgens de onderzoekers.   

 

Online

Het onderzoek is deze maand gepubliceerd in Pediatrics. Het doel was om de oorsprong te controleren van melk die op internet wordt verkocht onder de naam moedermelk. De onderzoekers kochten anoniem 102 monsters die online werden verkocht als moedermelk. DNA werd gemeten uit 200 µL van elk monster.

 

Risico

De onderzoekers betogen dat kinderartsen zich bewust moeten zijn van de onlinemarkt voor moedermelk en de mogelijke risico’s die het met zich meebrengt.  Kopers van moedermelk kunnen niet controleren wat er in de melk zit en moeten zich realiseren dat het vermengd kan zijn met koemelk.

 

Koemelk

Van de 102 monsters met moedermelk bevatten elf monsters runder-DNA. Tien daarvan bevatten een hoeveelheid die hoog genoeg is om een besmetting te veroorzaken. De onderzoekers suggereren dat koemelk is toegevoegd.  

 

In Nederland kan moedermelk worden afgegeven bij de Nederlandse Moedermelkbank.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Eetpatroon en borstvoeding van invloed op het latere lichaamsgewicht

Reageer op dit artikel