nieuws

Veel aandacht voor biologische boeren tijdens Lekker naar de Boer-weekend

Voedselproductie

Veel aandacht voor biologische boeren tijdens Lekker naar de Boer-weekend

Bijna 55.000 mensen hebben afgelopen weekend een biologische boerderij bezocht tijdens het Lekker naar de Boer-weekend. Het is een jaarlijks evenement in de campagne ‘Biologisch, lekker natuurlijk’ van Bionext.

Het doel van het weekend is om de voordelen van biologisch meer bekendheid te geven en de band tussen boer en burger te versterken.

 

Beleving

In heel Nederland deden ruim 150 boeren en tuinders mee, van groente- en fruittelers tot en met varkens- en pluimveehouders. Er waren rondleidingen, boerenmarkten en proeverijen. Kinderen konden eieren rapen, een speurtocht doen in de groentetuin of met een kalf knuffelen. Voor volwassenen waren er rondleidingen op het erf van boeren. Paula Nijman, projectleider van Lekker naar de Boer, zegt: ‘De boeren en tuinders vertellen welke voordelen de biologische teelt heeft voor het dierenwelzijn en de biodiversiteit, omdat ze geen pesticiden gebruiken.’

 

Vruchtbare bodems

Dit jaar kregen vruchtbare bodems speciale aandacht, in verband met het Jaar van de Bodem 2015. Op verschillende boerderijen werd uitleg gegeven over de bodem en voor kinderen was een informatie- en werkblad ontwikkeld. Nijman vertelt dat biologisch boeren begint met een gezonde en vruchtbare bodem. De boeren werken met organische mest en compost en laten de grond regelmatig een periode ‘met rust’, zodat de grond kan herstellen. Tijdens Lekker naar de Boer zien mensen hoe dit in de praktijk werkt.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Meerjarig onderzoek moet biologische landbouw vooruit helpen’

Reageer op dit artikel