nieuws

‘Groente zorgt voor aantrekkelijker gerecht en genegenheid voor de kok’

Voedselproductie

‘Groente zorgt voor aantrekkelijker gerecht en genegenheid voor de kok’

Het toevoegen van groenten aan een maaltijd zorgt ervoor dat het gerecht aantrekkelijker wordt gevonden en dat er meer sympathie ontstaat voor de kok. Dat blijkt uit een studie van Cornell Food and Brand Lab, gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de Society of Nutrition Education and Behavior.

500 Amerikaanse moeders in de leeftijd van 18 tot 64 jaar deden mee aan de studie die bestond uit twee experimenten.

 

Egoistisch en saai

Tijdens het eerste experiment werden deelnemers blootgesteld aan vijf virtuele maaltijden met of zonder groenten. De gerechten met groenten werden als ‘lekkerder’ ervaren. Tijdens het tweede experiment lazen de deelnemers een verhaal van een moeder. In het ene verhaal serveerden de moeder wel groenten tijdens het diner met haar gezin en zagen haar als een aardige en nadenkende moeder. In het andere verhaal deed ze dat niet en de participanten noemden haar egoïstisch en saai. 

 

Smaakvoller

De onderzoekers suggereren dat groenten bij een maaltijd zorgen voor een smaakvoller gerecht en ervoor zorgen dat de kok wordt gezien als een beter mens. De studie bracht verder naar voren dat in 23 procent van de Amerikaanse avondmaaltijden groente wordt geserveerd. ‘Ook al ligt er maar een klein beetje groente op je bord, het maakt de maaltijd smaakvoller’, aldus onderzoeker Brian Wansink.

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Groenteconsumptie bij baby’s kan stijgen door frequent aanbieden
Witte asperges en aardbeien meest gemiste seizoensgroente

Reageer op dit artikel