nieuws

Kant-en-klare Italiaanse hap te zout en te vet

Voedselproductie

Kant-en-klare Italiaanse hap te zout en te vet

Pizza’s uit de supermarkt zijn vaak te zout en te vet. En de lasagnes bevatten veel verzadigd vet. Dat komt naar voren in een test van Italiaanse kant-en-klaarmaaltijden die de Consumentenbond deed en waarvan de resultaten in het juli-augustusnummer van de Consumentengids staan.

De Consumentenbond testte 10 salamipizza’s en 10 bakken lasagne bolognese uit gangbare supermarkten in Nederland. Geen een scoorde voldoende, al geeft de bond in de toelichting bij de test aan dat dit bij de salamipizza’s wel te verwachten zou zijn. De zoutste pizza’s bevatten zeven gram zout. De aanbeveling is om op een hele dag maximaal zes gram zout te eten. Ook constateert het testpanel dat er  nauwelijks groente op de pizza’s zit. Ze bevatten vaak veel energie, met uitschieters tot 1100 kilcalorieën per pizza.

Verzadigd vet

In de lasagnes zitten minder kilocalorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet. Dit komt door het gehakt, de kaas en de bechamelsaus. Als minst ongezonde lasagne komt die van de Aldi uit de bus, tevens is het een van de goedkoopste: Aldi Mama Mancini bolognese. Deze bevat wat minder zout en vet, maar helaas ook weinig groente. Bij de pizza’s scoort die van Plus het best: Plus trattoria salami; maar ook nog met 4 gram zout.

Levensmiddelenakkoord

De Consumentenbond wijst er in zijn persbericht bij de test op dat voor kant-en-klaarmaaltijden en pizza’s nog geen afspraken zijn gemaakt binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling van de levensmiddelensector en het ministerie van Volksgezondheid.
Eerder bracht de Consumentenbond naar buiten dat er hiaten in het akkoord zaten, zoals het ontbreken van sommige belangrijke productgroepen. In Groot-Brittannië gelden specifieke targets voor de hoeveelheid zout in kant-en- klaarmaaltijden en pizza’s die om de paar jaar strenger worden.

Lees verder op Voeding Nu online:
Inschrijving Jaarprijs Goede Voeding 2015 geopend
Productcriteria het Vinkje worden scherper

Reageer op dit artikel