nieuws

Geen verschil in opname omega-3 uit vis- of krillolie

Voedselproductie

Geen verschil in opname omega-3 uit vis- of krillolie

Er is geen verschil in de bio-beschikbaarheid van omega-3 uit de voedingssupplementen visolie of krillolie. Dit blijkt uit een studie die onderzoekers van DSM via een persbericht naar buiten brachten.

Aan het onderzoek deden 66 gezonde volwassenen mee die 4 weken lang supplementen slikten. Ze kregen een supplement met krillolie of visolie. Onderzoekers en de testpersonen wisten beiden niet welk supplement ze kregen. Er is gekeken naar de hoeveelheid omega-3 in het lichaam voor het eerste supplement en na 4, 8, 12, 48, 72, 336 uren en bij het eindpunt van 672 uren. Na 4 weken bleek dat er geen verschil was in de bio-beschikbaarheid van vis- of krillolie

Krill- of visolie

Het vertrekpunt van de onderzoekers waren studies die suggereerden dat krillolie beter wordt opgenomen door het lichaam dan visolie. In eerdere onderzoeken naar de effecten van krill of visolie waren de concentratie van de omega-3 vetten echter niet gelijk.  De onderzoekers startten daarom een nieuw onderzoek waar de twee oliën met een gelijke dosis omega-3 met elkaar worden vergeleken.

Omega-3 supplementen

Zowel visolie als krillolie zijn bronnen van omega-3 vetzuren.  Visolie wordt gehaald uit vette vis zoals zalm. Krillolie komt uit krill. Dit zijn kleine garnaalachtige dieren die gegeten worden door vissen. Omdat krill zich voedt met algen (rijk aan omega-3) komen de vetzuren van de algen in de krill terecht. De vissen eten vervolgens de krill waardoor op dezelfde manier de verzuren worden doorgegeven. Om deze reden wordt ook algenolie verkocht. 

Lees verder op Voeding Nu online:
Proefdieronderzoek: visolie stimuleert gezonde darmflora
Positieve effecten voor kankerpatiënten door omega-3-verzuren

Reageer op dit artikel