nieuws

‘Kip vaker als speciaal gerecht opdienen’

Voedselproductie

‘Kip vaker als speciaal gerecht opdienen’

Kip legt het af tegen vis en rundvlees als het gaat om een speciale eetgelegenheden of als we een maaltijd maken voor gasten. Dat mag best veranderen vindt Peter Vesseur, algemeen secretaris van Nepluvi, de branchevereniging voor de pluimveehouderij.

‘De tijd dat de Nederlander nog een hele kip in de oven bereidde en daar veel tijd voor uit trok is voorbij, maar met het huidige aanbod is er zoveel meer mogelijk, het is jammer dat we de kip niet vaker als iets speciaals zien.’ Dat zei Peter Vesseur op een bijeenkomst voor de pers in de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven.

Kip scoort goed

Aan de hand van een diagram, waarin de resultaten van een publieksonderzoek waren verwerkt, liet hij zien dat kip op veel fronten beter scoort dan rundvlees of vis. Pluspunten voor consumenten zijn dat kip uit Nederland komt, makkelijk te bereiden is, bij veel gerechten past, mager is, geschikt is voor iedere dag en bij veel gerechten past. ‘Het is duidelijk dat mensen kip niet gauw beu zijn. Daarbij komt dat kip in verhouding tot andere vleessoorten minder belastend is voor het milieu.’

Minder gangbare kip

Ook liet Vesseur zien dat de gangbare kip steeds meer plaats maakt voor ‘de kip van morgen’ of biologische kipproducten. ‘Het aandeel niet-gangbare kip groeit, in mei was het aandeel al 25 procent en het aandeel zal de komende maanden zeer fors stijgen’, aldus Vesseur. ‘De consument lijkt meer geld voor andere kip over te hebben.’

Kipcampagne

Vanaf volgende week start Nepluvi een campagne om te laten zien hoe de sector produceert, waarin de nadruk ligt op nieuwe ontwikkelingen in de pluimveesector.

Lees verder op Voeding Nu online:
Consumentenbond veel levensmiddelen bevatten nog veel zout

Reageer op dit artikel