nieuws

Met je smartphone groeihormoon in melk opsporen

Voedselproductie

Met je smartphone groeihormoon in melk opsporen

Onderzoekers van RIKILT Wageningen UR ontwikkelen een eiwitchip voor de smartphone waarmee het verboden groeihormoon rbST opgespoord zou kunnen worden. Het tijdschrift Plos One publiceerde onlangs de resultaten van dit onderzoek.

De universiteit van Wageningen ontwikkelde in samenwerking met de Duitse universiteit Jena en de Amerikaanse universiteit van Californië een eiwit microarray (een chip) voor smartphones die meervoudige biomarkers in melkextracten kan detecteren. Deze biomarkers zijn anti-stoffen (eiwitten) die geproduceerd worden door de aanwezigheid van het zogeheten rbST-hormoon. Met een opzetstuk en applicatie kan de test op elke smartphone worden uitgevoerd en geanalyseerd.

RbST

Recombinant bovine somatropine (rbST) is een hormoon dat gebruikt kan worden om de melkproductie van koeien te verhogen. Het toedienen van dit hormoon is sinds het jaar 2000 in de EU verboden, omdat koeien er uierontstekingen en klachten aan de poten van kunnen krijgen. Door gebrek aan betrouwbare tests is de handhaving van het verbod lastig.

Eiwit microarray

De microarray is een chip die meerdere spots bevat. Deze spots detecteren bepaalde stoffen die zichtbaar zijn in fluoriserend licht. In dit geval zijn de stoffen die gedetecteerd worden de rbST-antistof, anti-insulin-like growth factor-1 (IGF-1), ovalbumine en immunoglobuline G van schapen. De eerste 2 stoffen worden getest om te bepalen of er rbST is toegediend, de andere twee stoffen zijn voor zowel positieve als negatieve controle aanwezig. De chip wordt afgelezen door een opzetstuk voor de smartphone die een externe lens, optische filter en UV LED lampen bevat. Door middel van de Spot-An-Array android applicatie wordt een foto van de chip geanalyseerd.

Lees verder op Voeding Nu online:
Landelijke campagne tegen voedselinfecties
Efsa: bpa is veilig

Reageer op dit artikel