nieuws

Jumbo supermarkten, Alpro en Sportsgrain binden de strijd aan

Voedselproductie

Jumbo supermarkten, Alpro en Sportsgrain binden de strijd aan

Gezonde vleeswaren, plantaardige variatie op drinkyoghurt of sportvoeding? Welk van deze producten gaat dit jaar strijken met de titel winnaar Jaarprijs Goede Voeding 2015. Alle drie de producten zijn volgens de vakjury* hoofdprijswaardig bevonden en dragen bij aan een gezonder productaanbod. Het is aan de publieksjury om de uiteindelijke winnaar aan te wijzen.

De drie nominaties zijn door de vakjury gekozen uit een aanbod van ruim 30 verschillende inzendingen die dit jaar meededen aan de Jaarprijs Goede Voeding. Via de website van de Jaarprijs Goede Voeding 2015 kunnen bezoekers hun stem uitbrengen op het product dat volgens hen zou moeten winnen. Bij de Jaarprijs 2014 hebben 26500 personen hun stem uitgebracht. Samen met het oordeel van de publieksjury bepaalt de vakjury de uiteindelijke winnaar.

De Jaarprijs Goede Voeding is een prijs die innovatie stimuleert en gezondere producten binnen het bereik van een grote groep consumenten brengt.

In het onderstaande juryrapport staan de drie genomineerde producten.

Alpro Pur’Enjoy, plantaardige variatie op drinkyoghurt

De vakjury is van mening dat Alpro er met het product Pur’Enjoy in geslaagd is een plantaardige drank op basis van soja te maken die in vergelijking met bestaande drinkyoghurts betere gehaltes verzadigd vet en toegevoegd suiker heeft (= 4g/100 g). 100 ml levert 15% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium, vitamine B12 en D2. Daarbij is het bedrijf erin geslaagd met de producten Pur’Enjoy Mango Stervrucht en Pure’Enjoy Framboos Granaatappel een goede smaak te bereiken. Het product is makkelijk verkrijgbaar en vormt een gezond en duurzaam alternatief voor degenen die dierlijke producten willen vervangen of afwisselen met plantaardige producten. De calorische waarde is gunstig.

Jumbo Supermarkten/Vollebregt Fresh Company, Gezonde Vleeswaren

‘Gezonde vleeswaren’ is binnen het zogeheten Jumbo Huismerk Lab ontwikkeld als alternatief voor bestaande vleeswaren. Het product dat bedoeld is als broodbeleg, kan ook worden genuttigd als borrelhapje of tussendoortje. Gezonde vleeswaren bestaan voor de helft uit vlees en voor de rest uit groente en zuivelproducten. Er zijn volgens de jury verschillende lekkere smaken ontwikkeld. De vleeswaren vallen op doordat ze weinig zout, weinig toegevoegde suikers en meer vezel bevatten dan reguliere vleeswaren. Gezonde vleeswaren is de winnaar van een competitie die Jumbo organiseerde en waarin leveranciers zijn uitgedaagd om gezondere producten te ontwikkelen. Een initiatief dat volgens de jury navolging verdient.

 

Sportsgrain/Bakels-Senior en Millets Place Sportsgrainbar

De sportsgrainbar is volgens de jury een opvallend product dat speciaal voor de sportieve Nederlander is gemaakt, in samenwerking met (top)sporters. De reep bevat naast de gebruikelijke broodingrediënten (volkorenmeel, gist, zout en water), teffgraan, wortelvezels, banaan, cranberry, rozijnen, lijnzaadmeel, tarwekiemen en zuurdeegpoeder (van tarwe en rogge). Het brood in de reep is een bron van vezels, bevat vitaminen en mineralen en zout met een verlaagd natrium gehalte. Volgens de jury is het een goed alternatief voor bestaande sportrepen.

Symposium rond prijsuitreiking Jaarprijs

De winnaar van de vak- en publieksjury zal bekend worden gemaakt tijdens het middagsymposium dat als thema heeft  ‘De toekomst van een gezondere voeding’ dat plaatsvindt op 24 november in de Landgoederij in Bunnik. Ook zullen daar twee producten bekend worden gemaakt die een aanmoedigingsprijs of bijzondere vemelding krijgen. De winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding 2015 mag een jaar lang het logo van de jaarprijs op zijn product voeren.

Programma middagsymposium Jaarprijs

Behalve een informatiemarkt, wordt er tijdens het middagsymposium veel informatie gegeven over de stand van zaken rond productverbetering in Nederland. Veel voedingsbedrijven in Nederland streven ernaar hun producten gezonder te maken. Veel laaghangend fruit is al geplukt: suikerreductie in frisdrank, zoutverlaging in brood. Op het symposium rond de uitreiking van de Jaarprijs Goede Voeding 2015 komt de stand van zaken aan bod, maar wordt ook vooruit gekeken. Wat is er nog meer mogelijk en welke leuke, interessante initiatieven zijn er om te komen tot producten met minder zout, minder verzadigd vet, minder calorieën of meer vezel?

*Jury Jaarprijs Goede Voeding 2015

De vakjury van de Jaarprijs Goede Voeding 2015 wordt gevormd door: Prof. Frans Kok, voorzitter, afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit; drs. Henrieke Crielaard, manager Voeding en Gezondheid Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL); Mw. Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland; drs. Christine Grit, manager Voeding & Gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI); Dhr. Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, secretaris jury;  Dr. Ir. Annet J.C. Roodenburg, Lector Voeding en Gezondheid, HAS Hogeschool, tevens vertegenwoordiger NAV (Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen); Dr. Jeanne de Vries, docent/voedingskundige Wageningen Universiteit.

Lees verder op Voeding NU online:
Ruim dertig inzendingen Jaarprijs Goede Voeding

Reageer op dit artikel