nieuws

Vraag naar duurzame producten stijgt uit boven het aanbod

Voedselproductie

Vraag naar duurzame producten stijgt uit boven het aanbod

Uit het rapport Monitor Duurzaam Voedsel 2014 blijkt dat duurzame voedingsmiddelen vaker worden aangeboden én gekocht. De Alliantie Verduurzaming Voedsel is positief over de resultaten.

Het rapport is vandaag door het ministerie van Economische Zaken gepubliceerd.

Toename biologisch

Uit dit onderzoek blijkt dat fabrikanten, supermarkten, cateraars en restaurants steeds meer producten aanbieden die zijn geproduceerd met oog voor mens, dier of milieu. Consumenten waarderen dit aanbod en kopen meer duurzame voedingsmiddelen.

De Alliantie Verduurzaming Voedsel reageert positief op de resultaten van het rapport. De organisatie meldt dat de verduurzaming verder gaat dan productkeurmerken. “In de gehele agrifoodketen worden inspanningen geleverd om voedsel duurzamer te produceren en distribueren.”

Het biologische keurmerk is het grootste duurzame kenmerk: 35 procent van alle met een duurzaamheidskenmerk gelabelde producten is biologisch. De Nederlandse consument kocht in 2014 voor 1,13 miljard euro aan biologische voeding in de supermarkt, de biologische speciaalzaak en in restaurants. Dat is een groei van zes procent ten opzichte van 2013. Ook wereldwijd groeit de vraag naar biologisch.

Omschakeling van boeren naar biologisch noodzakelijk

Directeur Bavo van den Idsert van Bionext, meldt dat de wereldwijde vraag naar biologische producten zelfs sneller groeit dan het aanbod. “Als grote bedrijven ook besluiten om biologische producten te verwerken, leidt dat tot een tekort. Er is daarom een grote behoefte aan boeren die willen omschakelen naar biologisch”, aldus Van den Idsert.

Omschakeling is niet eenvoudig, door bijvoorbeeld de stijgende grondprijzen. De boeren moeten namelijk extra grond kopen om het welzijn van hun dieren te verbeteren. Daarnaast moet een boer twee jaar biologisch werken, voordat producten ook daadwerkelijk als biologisch op de markt mogen komen.

Volgend jaar bredere monitor

Vanaf volgend jaar ontwikkelt de Alliantie Verduurzaming Voedsel samen met het ministerie van Economische Zaken een bredere Monitor Verduurzaming Voedsel. Hierin worden zoveel mogelijk ontwikkelingen en resultaten op het gebied van emissies, energie, transport, grondstoffen, reststromen, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden, duurzame teelt en eerlijke handel inzichtelijk gemaakt.

Lees verder op Voeding Nu online:
Landelijke campagne voor duurzaamheid
Vier op de tien Nederlanders bewust bezig met duurzaamheid

Reageer op dit artikel