nieuws

Sterke daling resistente bacteriën in kippenvlees

Voedselproductie

Sterke daling resistente bacteriën in kippenvlees

Het kippenvlees in de Nederlandse supermarkten bevat steeds minder multiresistente bacteriën. Dit houdt volgens de onderzoekers verband met de sterke afname van het antibioticagebruik in de intensieve veeteelt.

Dit meldt de NOS op basis van een onderzoek van het Amphia Ziekenhuis in Breda.

 

Multiresistente bacteriën

 

Dit jaar bevatte 47 procent van de onderzochte kippenvleesmonsters multiresistente bacteriën, in vergelijking tot 84 procent van de monsters in 2013-2014. In dit onderzoek hebben de onderzoekers gekeken naar bacteriën die door toedoen van het enzym ESBL ongevoelig zijn voor de werking van antibiotica.

 

Verschil supermarkten

 

Het onderzochte kippenvlees is afkomstig van vier supermarktketens. Eén van de vier supermarktketens scoort slechter dan de anderen. “Bijna driekwart van het kippenvlees is daar nog besmet met resistente bacteriën, vergeleken met een kwart besmettingen bij de best scorende supermarkt”, aldus Jan Kluytmans, arts-microbioloog. De onderzoekers willen de namen van de supermarkten niet bekend maken.

 

Afname antibioticagebruik

 

In 2010 heeft de veesector met de minister afgesproken om minder antibiotica te gebruiken. Het gebruik is sinds 2009 met zo’n 60 procent gedaald. De grootste daling vond plaats van 2010 tot en met 2012. Het is volgens de onderzoekers onduidelijk waarom de daling van het aantal bacteriën later is begonnen, dan de afname van het antibioticagebruik.

 

Er is niet aangetoond dat de daling van het aantal multiresistente bacteriën een gevolg is van de afname van het antibioticagebruik. Een verband ligt echter wel voor de hand, volgens de onderzoekers. Daarnaast kunnen andere factoren, zoals een meer hygiënische slachtprocedure, een rol spelen.

Reageer op dit artikel