nieuws

‘Foodbloggers omarmen haver’

Voedselproductie

‘Foodbloggers omarmen haver’

Havermout was altijd een nichemarkt. Maar het boek De Voedselzandloper veranderde dit. Consumenten en voedingsmiddelenbedrijven koesteren het graan dat bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen. Wordt haver het nieuwe tarwe?

Sinds in 2012 het boek De Voedselzandloper verscheen, wordt haver omarmd onder andere door foodbloggers. Daarom stijgt ook het aantal recepten met havermout. PepsiCo werkt voor het ontbijtgranenmerk Quaker al 130 jaar met haver. ‘Tot tweeënhalf jaar geleden werd havermout voornamelijk gekocht door ouderen ‘, vertelt Kim Sturkenboom, brandmanager bij Quaker.

Voedselzandloper

’Sinds de uitgave van De Voedselzandloper is de omzet van havermout bij een jongere groep consumenten sterk toegenomen. We hebben hierop ingespeeld met de introductie van producten waarmee havermoutpap sneller en gemakkelijker klaargemaakt kan worden. Niet iedereen houdt van pap. Met introducties zoals havermoutmuesli ’s en havermoutrepen maken we havermout toegankelijk voor een grotere doelgroep’”, zegt Sturkenboom.

Recepten met haver

Sturkenboom: ‘Omdat consumenten haver nog maar net ontdekt hebben, zijn de grenzen voor het introduceren van nieuwe producten nog lang niet bereikt. De kookboeken staan vol met goede ideeën voor haverproducten, zoals koekjes, pannenkoeken, cake en paneermeel. Haver heeft een neutrale smaak en is daardoor ook goed te combineren met fruit en andere gezonde ingrediënten, bijvoorbeeld in een smoothie. Quaker is van oorsprong een ontbijtgranenmerk en daarom richten wij ons op deze categorie.’

Alternatief tarwe

Ook trendwatcher Adjiedj Bakas ziet haver als een veelbelovend ingrediënt. ‘Haver is meer dan een hype’, zegt hij. ‘Tarwe heeft veel negatieve publiciteit gekregen. Daarom zijn consumenten op zoek naar alternatieven. Ik verwacht dat haver een groot deel van de markt zal veroveren, net als spelt. Maar tarwe zal wel de belangrijkste graansoort blijven.’

Glutenvrij

Haver is een bijzondere graansoort omdat ze glutenvrij is. Bakas zegt dat dit voor consumenten niet echt een reden is om voor haver te kiezen. ‘Het aantal mensen met een glutenallergie is klein. En mensen die niet allergisch zijn, vermijden gluten nauwelijks.’

Onverzadigde vetzuren

Haver staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Zo bevat het graan onverzadigde vetzuren en beta-glucaan die gunstig zijn tegen hart- en vaatziekten doordat ze het ldl-cholesterol kunnen verlagen. Een ander voordeel is de geleidelijke afgifte van glucose (lage GI) aan het bloed. Ook zitten er in haver vitamines, mineralen en antioxidanten.

Recepten veranderen

De vraag die opkomt is of haver zal uitgroeien tot het nieuwe tarwe? Grote fabrikanten werken veel met haver en zullen niet zomaar hun recepten van grote merken omgooien. Bovendien zijn consumenten gewend aan de kwaliteit en samenstelling van producten die met tarwe zijn bereid, stelt Kees ten Wolde , manager Regulatory Affairs bij PepsiCo, Quakers moederbedrijf. Ten Wolde: ‘Als consumenten echt overtuigd raken van de voordelen van haver, dan zullen landbouw en voedingsindustrie daar natuurlijk op reageren. Zeker voor de laatste zal een dergelijke omslag een flinke investering vergen.’

Reageer op dit artikel