nieuws

‘Insecten duurzame bron van omega 3’

Voedselproductie

‘Insecten duurzame bron van omega 3’

Insecten zijn naast een duurzame bron van eiwitten ook een bron van het vetzuur omega 3, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. Dit biedt kansen voor duurzaam gebruik van vetzuren in de voedingsmiddelenindustrie.

Tijdens het extraheren van eiwitten uit insecten wordt ook olie verkregen. Deze olie wordt nu weggegooid. Daylan Tzompa Sosa ontdekte tijdens haar promotieonderzoek per toeval dat de olie uit insecten veel verzadigde en onverzadigde vetzuren bevat. Oorspronkelijk richtte haar onderzoek zich op melkvetten.

“Het gebruik van insecten als nieuwe bron van omega 3 is interessant. De insecten maken het vetzuur namelijk zelf aan en kunnen leven op plantaardig afval”, aldus Tzompa Sosa.

Milieuvriendelijke oliewinning

Tzompa Sosa toonde aan dat de olie op een milieuvriendelijke manier te winnen is en dan ook het hoogste rendement en de beste kwaliteit oplevert vergeleken met andere processen. De onderzoeker haalde onder meer olie uit meelwormen, keverlarven, krekels, kakkerlakken, sprinkhanen en soldatenvliegen.

Risicoanalyse

Momenteel loopt er onderzoek naar de verschillende fracties die in de olie aanwezig zijn en hun eigenschappen, omdat ze verschillen in het moment waarop ze vloeibaar en vast zijn. Ook volgt er nog een risicoanalyse van het gebruik van insectenolie voor mens en dier. 

Reageer op dit artikel