nieuws

Start-up Mosa Meat wil kweekvlees produceren (video)

Voedselproductie

Start-up Mosa Meat wil kweekvlees produceren (video)

Onderzoeker Mark Post van Maastricht University en voedseldeskundige Peter Verstraate willen binnen vijf jaar kweekvlees op de markt brengen. Ze richten hiervoor het bedrijf Mosa Meat op.

Dat vertellen Post en Verstraate tegen de NOS. De prijs van het in de fabriek geproduceerde kweekvlees zal in het begin €10 tot €20 per kilo kosten. “We onderzoeken hoe we het productieproces kunnen opschalen, zodat het goedkoper wordt”, zegt Post.

Productie kweekvlees

Compagnon Verstraate zegt over de prijs van het kweekvlees: “De voeding van de cellen maakt het voornamelijk duur. Maar je zult zien in de jaren daarna dat de voeding goedkoper wordt, simpelweg omdat er veel meer van geproduceerd gaat worden.” De twee voedingsexperts beginnen pas met de productie als het kweekvlees in de buurt van het reguliere vlees komt. Ze proberen onder andere de smaak te verbeteren door vetweefsel toe te voegen.

Gesprek NVWA

In de tussentijd zoeken Post en Verstraate naar investeerders voor hun onderneming Mosa Meat en denken ze na hoe het product op de markt te introduceren. Het bedrijf gaat eerst in gesprek met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om het vlees überhaupt op de markt te mogen brengen.

Vlees

“Als het aan mij ligt, noemen we het straks gewoon vlees. Want dat is het. Maar het kan zijn dat we het een andere naam moeten geven, omdat we een onderscheid moeten maken met vlees dat bijvoorbeeld van de koe komt”, zegt Post tegen de NOS. De tijd is rijp voor kweekvlees, vindt Post. De broeikasgassen die vrijkomen door de productie van vlees dragen volgens hem bij aan klimaatsverandering. “De discussie is nu erg op gang. Het besef dat we niet zo door kunnen gaan, is steeds meer aanwezig.”

Dure hamburger

Wetenschapper Mark Post wist alle aandacht van de wereld op zich gericht toen hij 2,5 jaar geleden de eerste hamburger van kweekvlees in Londen presenteerde. Een dure onderneming. De ontwikkeling kostte een kwart miljoen euro.

Reageer op dit artikel