nieuws

Suikerbommetje van Albert Heijn wint Gouden Windei

Voedselproductie

Suikerbommetje van Albert Heijn wint Gouden Windei

De cranberries van Albert Heijn zijn uitgeroepen tot het meest misleidende product. De supermarktketen wint daarmee het Gouden Windei 2015 van voedselwaakhond foodwatch.

De cranberries worden bestempeld als ‘superfood’, maar bestaan voor 68% uit toegevoegde siroop en voor slechts 30% daadwerkelijk uit cranberries. Het product kreeg ruim een kwart (28 procent) van de stemmen. Albert Heijn heeft foodwatch toegezegd het product dit kwartaal aan te gaan passen zodat het percentage cranberries verdubbelt tot 60%.

Tweede en derde plaats

Tweede in de Windei-verkiezing is de Liga melk-aardbei geworden met 0,03% aardbeipoeder en 667x meer suikers. Ruim één op de vijf consumenten (21 procent) stemde op het tussendoortje. Ook kreeg de light pindakaas van supermarkt Plus 21 procent van de stemmen. Deze pindakaas bevat 30% minder vet maar wel 451% meer suikers omdat vette pinda’s zijn vervangen door pure glucosestroop.

De andere genomineerden waren:
Aldi pasta met truffel: Truffel is een duur ingrediënt, maar Aldi’s pasta met truffel moet natuurlijk wel goedkoop blijven. En dus krijg je in zo’n pakje ‘Mama Mancini’ 0,0006% truffel.
Appelsientje halfzoet: Dure appelsap die is verdund met water.
Rude Health biologische almond drink: Het bevat 1% amandelen, ofwel pakweg 2 nootjes per glas (200ml).
AH mini roomboter amandelstaaf: Er staat ‘mini’ op de verpakking. Maar dit is wel een erg kleine roomboter amandelstaaf. Bijna de helft van de inhoud is letterlijk ‘gebakken lucht’. 

Veranderingen producten

Albert Heijn heeft foodwatch toegezegd de cranberries dit kwartaal aan te gaan passen zodat het percentage cranberries verdubbeld tot 60%. Ook de genomineerden Plus (pindakaas) en Aldi (pasta met truffel) hebben tijdens de verkiezing aangegeven dat zij hun product gaan aanpassen.

Het Gouden Windei

De vijfde Gouden Windei-verkiezing kreeg net als voorgaande jaren veel aandacht. Dertienduizend consumenten stemden tussen 4 en 31 december op de grootste misleider van 2015. Drie keer is scheepsrecht voor Albert Heijn: zij grepen in 2015 en 2013 nog net naast deze prijs.

Reageer op dit artikel