nieuws

ABN AMRO: Foodsector groeit komende jaren

Voedselproductie

ABN AMRO: Foodsector groeit komende jaren

In 2016 en 2017 verwacht ABN AMRO dat de consumptieve bestedingen aan voedingsmiddelen met gemiddeld 2 procent zullen groeien. Consumptie buitenshuis zal voor deze toename zorgen verwacht de bank. De bestedingen aan foodproducten voor thuisconsumptie blijven hierbij licht achter.

De bank schrijft in de sectorprognose dat ook supermarkten zullen profiteren van het positieve sentiment en blijven ook de uitgaven via het online verkoopkanaal stijgen. Speciaalzaken hebben het moeilijker en hier zal waarschijnlijk sprake zijn van een krimp.

 

Minder faillissementen

Door het economische herstel daalde voor het tweede achtereenvolgende jaar het aantal bedrijven dat de deuren moest sluiten. Na een daling van 16,9 procent in 2014 was vorig jaar sprake van een daling van 25,4 procent van het aantal faillissementen in de sector food. Hiermee zit het aantal faillissementen in de foodsector op het niveau van voor de crisis.

 

Bekende trends blijven actueel

Toch zijn er nog veel uitdagingen waarop de foodsector zal moeten inspelen, vindt ABN. De groei van het aantal eenpersoonshuishoudens, de vergrijzing en de behoefte aan een verantwoord voedingspatroon en daarnaast gemak, gezondheid en kwaliteit blijven belangrijk voor de consument.

 

Langjarige contracten gewild in versindustrie

In 2015 zijn de prijzen voor voedselgrondstoffen met 19,5% gedaald. ABN AMRO verwacht dat zich hierin in 2016 een kentering zal voordoen. Producenten trachten hier op verschillende manieren mee om te gaan. Vaste leveranciers met langjarige contracten lijkt hierbij in de versindustrie versneld terrein te winnen. Daarnaast is er een aantal producenten dat de keten verkort door grondstoffenproductie voor eigen rekening te nemen.

Reageer op dit artikel