nieuws

Flinke zoutreductie in Goudse kaas

Voedselproductie

Flinke zoutreductie in Goudse kaas

Tussen 2006 en eind 2015 heeft de Nederlandse zuivelsector een zoutreductie in Goudse kaas gerealiseerd van 22,2%.De betrokken kaasproducenten hebben zich hiervoor sinds 2006 ingezet.

Jaarlijks wordt inmiddels 360.000 ton kaas met minder zout geproduceerd.

Behaalde zoutreductie

In 2006 startten de kaasproducerende leden van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) met het stapsgewijs reduceren van zout in Goudse kaas. Hierdoor behaalden ze in 2010 een zoutreductie in Goudse kaas van 14% ten opzichte van de Nederlandse Voedingsmiddelentabel (NEVO) van 2006.

Vanaf 2010 spraken de betrokken bedrijven af om het zoutgehalte in Goudse kaas met nog eens 10% te verminderen in 2015. De norm voor het zoutgehalte in Goudse jonge kaas is daarbij vastgesteld op 687 mg natrium per 100 gram kaas (ten opzichte van de NEVO van 2011).

Onafhankelijke audit

Een onafhankelijk eaudit toont aan dat het gemiddelde zoutgehalte eind 2015 op 686 mg natrium per 100 gram kaas zit. De conclusie is dat de Nederlandse zuivelsector een zoutreductie van 22,2% in Goudse kaas heeft bereikt.

Houdbaarheid en smaakbeleving

Zout heeft in kaas een belangrijke functie voor de houdbaarheid, stevigheid en smaakbeleving. Bij natuurgerijpte kazen zoals Gouda kaas moet de kwaliteit en veiligheid ook aan het einde van de rijpingstijd gegarandeerd zijn. Daarom kost het verlagen van het zoutgehalte in kaas veel onderzoek en tijd en is de zoutreductie geleidelijk gerealiseerd.

Reageer op dit artikel