nieuws

FrieslandCampina: fors minder suiker in Taksi en Fristi

Voedselproductie

FrieslandCampina: fors minder suiker in Taksi en Fristi

De hoeveelheid suiker in Taksi en Fristi daalde de afgelopen zes jaar met tientallen procenten. Dat waren niet de enige voedingsmiddelen. FrieslandCampina bracht bij zijn hele productportfolio het suikergehalte omlaag.

FrieslandCampina is in 2009 in Nederland gestart met een groot suikerverlagingsprogramma. In de afgelopen zes jaar verlaagde het concern onder andere het suikergehalte van Mona luchtige pudding met 17%, van Taksi met 30% en van Fristi met 44%.

FrieslandCampina verwerkt per jaar ruim acht miljoen kilo suiker minder in zijn producten.

Gevolgen voor smaak en textuur

Het verlagen van het suikergehalte beïnvloedt de smaak en de textuur van producten. Om dit te compenseren, zijn aanpassingen in recepturen nodig die relatief veel onderzoek en ontwikkeltijd vragen.

Zoete smaak geleidelijk minder

Ook moeten consumenten vaak wennen aan de veranderde producten. Daarom heeft FrieslandCampina ervoor gekozen de receptuur in kleine stappen aan te passen. Op deze manier wordt de zoete smaak geleidelijk, bijna ongemerkt, verlaagd.

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

Suikerreductie is bij FrieslandCampina verankerd in het gezondheidsbeleid. Daarnaast heeft de onderneming zich in 2014 aangesloten bij het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hierin hebben overheid en voedingsindustrie afspraken gemaakt over het verlagen van suiker, vet en zout in voedingsmiddelen. 

Reageer op dit artikel