nieuws

‘Meer omega-3-vetzuren in biologische melk- en vlees’

Voedselproductie

‘Meer omega-3-vetzuren in biologische melk- en vlees’

Biologische melk en biologisch vlees zouden gemiddeld 50 procent méér omega-3-vetzuren bevatten dan de niet-biologische varianten. Dit blijkt uit een internationaal meta-onderzoek van verschillende wetenschappers die 196 artikelen analyseerden. Het onderzoek is gepubliceerd in the British Journal of Nutrition.

De onderzoekers vergeleken de vetsamenstelling van biologische melk en biologisch vlees met die van niet-biologische varianten.

Gunstigere vetsamenstelling

De vetsamenstelling in biologische melk zou gunstiger zijn dan die van gewone melk.

Het gehalte aan verzadigd vet en enkelvoudig onverzadigd vet zou even hoog zijn als reguliere melk, maar het verschil zit in de hoeveelheid omega-3-vetzuren en de meervoudig onverzadigde vetten.

In biologische melk ligt het gehalte enkelvoudig onverzadigd vet gemiddeld 7 procent hoger en het omega-3-vetzuurgehalte 56 procent hoger dan in reguliere melk.

Daarnaast bevat biologische melk meer vitamine E en ijzer, maar minder selenium en jodium.

 

Ook vergeken de wetenschappers biologisch vlees met regulier vlees; hieruit blijkt dat de gehaltes meervoudig onverzadigd vet en omega-3-vetzuren gemiddeld respectievelijk 23 en 47 procent hoger zijn bij de biologische varianten.
Biologisch vlees bevatte bovendien lagere gehaltes van twee verzadigde vetzuren.

 

Overstap naar biologisch

‘Het West-Europese dieet staat erom bekend dat het te weinig omega-3-vetzuren bevat. De Europese Voedselautoriteit (EFSA) beveelt aan om twee keer zoveel omega-3-vetzuren te consumeren dan we nu doen. De overstap naar biologisch zou om die reden een goede stap kunnen zijn’, aldus een van de betrokken onderzoekers van Newcastle University.

Critici laten in reactie op het onderzoek weten dat de verschillen maar klein zijn.

 

Hogere begrazing

De verschillen in de samenstelling van biologische melk en biologisch vlees zijn voornamelijk toe te schrijven aan de hogere begrazing (meer weidegang) en de inname van geconserveerde voedergewassen. Dit blijkt uit een Europese enquête over de melkkwaliteit.

 

Reageer op dit artikel