nieuws

Merken gezonde voeding floreren

Voedselproductie

Merken gezonde voeding floreren

Merken die zich een zich een gezond imago aanmeten, doen het goed bij consumenten. Alpro, Zonnatura en Lipton Ice Tea zitten in de lift terwijl producten die erom bekendstaan veel suiker te gebruiken zoals Coca-Cola en Wicky terrein verliezen.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IRI.

Coca-Cola

De omzet van Coca-Cola in Nederlandse supermarkten nam afgelopen jaar met 9% af. Wicky zag zich zelfs geconfronteerd met een daling van 11%.

“Het is heus niet zo dat we over tien jaar niet meer bestaan”, nuanceert Robert Seegers van Coca-Cola tegenover de NOS de cijfers van IRI. “Ons antwoord is: producten met minder of geen suiker, of kleinere verpakkingen. Hierdoor kunnenmensen een bewuste keuze maken en hoeven ze niet elke dag zo’n grote fles achterover te slaan.”

Appelsientje en Mona

Coca-Cola en Wicky zijn niet de enige merken die omzet inleveren. Mona (-10%), Danone (-2%), De Ruijter (-3%), koekjesproducent Lu (-8%), Roosvicee (-16%) en Appelsientje (-7%) doen dat ook.

Volgens Sjannie van Beekveld van IRI zijn consumenten bewuster met voeding bezig en worden ze kritischer op ingrediënten in hun voeding. Programma’s als Kassa of De Keuringsdienst van Waarde vergroten dat bewustzijn alleen maar.

Spa, Alpro en Lipton

Niet voor niets groeit juist de omzet van merken die inhaken op de consumentenwens naar gezondere voeding. Zo spelen Spa ( omzetgroei +8,7%), Zonnatura (+14%), Alpro (+7%) en Lipton (+4%) in op de ‘minder-suiker-trend’ onder consumenten.

Minder suiker

Fabrikanten zouden sneller de hoeveelheid suiker in hun producten moeten reduceren vindt Astrid Postma van het Voedingscentrum. Consumenten zouden hierover meer moeten klagen bij fabrikanten.

Postma tegen de NOS: “Als consumenten de artikelen waar veel suiker inzit gewoon niet meer kopen dan is het snel afgelopen natuurlijk.”

Nederlanders krijgen per jaar 37 kilo suiker binnen en komen daarmee op derde plaats wereldwijd. Koploper zijn de Amerikanen met 46 kilo suiker per jaar, zo wijzen cijfers van Euromonitor uit. 

Reageer op dit artikel