nieuws

Unilever maximeert Britse ijsjes op 250 kcal

Voedselproductie

Unilever maximeert Britse ijsjes op 250 kcal

De Britse tak van Unilever gaat handijs maximeren op 250 kilocalorieën per stuk. Het gaat dan onder meer om de Magnum en de Cornetto, maar ook de potjes ijs van Ben & Jerry’s worden kleiner. In Nederland zijn hier nog geen plannen voor.

Dat meldde The Guardian recent. Het aantal calorieën van het handijs wordt gemaximeerd op 250 kcal in Groot-Brittannië. Vanaf komende lente worden ook de Ben & Jerry-potjes kleiner en gaan van 150 naar 100 milliliter, ofwel een 33% reductie in formaat. De prijs gaat echter maar 26% omlaag, schreef eerder het Britse foodmagazine The Grocer. Unilever deed 18 maanden onderzoek naar het kleiner maken van de ijsjes.

Magnum

Ook de Magnum moet eraan geloven. De Magnum Almond bevat de meeste calorieën en wordt qua volume teruggebracht van 110 naar 100 milliliter. De Classic-variant gaat van 120 naar 110 ml. Verder worden ook de Magnum Infinity Chocolate&Caramel en de Magnum Infinity Chocolate en de Cornetto Choc ’N Ball aangepakt.

Niet inleveren

Het Britse Unilever wil het hiermee voor consumenten makkelijker maken een gezonde keuze te maken bij het eten van een ijsje. Tegelijkertijd wilde Unilever niet inleveren op smaak of kwaliteit van de producten.

Andere fabrikanten

Eerder maximeerde Unilever reeds de kinderijsjes op 110 ml. De stappen zijn ingegeven door het beleid van de Britse overheid om obesitas te bestrijden. Andere fabrikanten geven er ook gehoor aan zoals Cadbury die anderhalf jaar geleden aangaf geen chocoladerepen meer te maken die meer dan 250 kilocalorieën bevatten. Mars is al sinds 2013 met een soortgelijk traject bezig. Zo werd de twix verkleind van 58 naar 50 gram en Snickers ging van 58 naar 48 gram.

Nederland

Unilever Nederland zegt tegen VMT dat het nog niet te zeggen is of de maximering op 250 kcal ook naar Nederland wordt uitgerold. “Op dit moment kunnen we nog niets concreets zeggen of en zo ja wanneer er plannen zijn om de stappen die we in de UK hebben aangekondigd met betrekking tot de ijsjes onder de 250 kcal uit te breiden naar Nederland of andere Europese landen”, aldus woordvoerder Els de Bruin

van Unilever. “Wat qua status quo wel geldt over Nederland/de Benelux zeggen is dat 100 procent van onze kinderijsjes 110 kilocalorieën of minder per portie bevat. Van onze voorverpakte ijsjes bevat 86% minder dan 250 kilocalorieën per portie.”

Reageer op dit artikel