nieuws

‘Duurzamere levensmiddelen door minder geraffineerde ingrediënten’

Voedselproductie

‘Duurzamere levensmiddelen door minder geraffineerde ingrediënten’

Door het gebruik van minder zuivere fracties van ingrediënten zouden producten gezonder worden, minder grondstoffen verliezen en minder energie kosten.
Dat beweert prof.dr Atze Jan van der Groot. Op donderdag 10 maart zal hij aan de Wageningen Universiteit zijn inaugurele rede houden over duurzame eiwitstructurering.

Tegenwoordig kost de productie van veel levensmiddelen meer energie en zijn er meer grondstoffen voor nodig. De voedingsmiddelenindustrie scheidt agrarische producten als grondstof (aardappelen, tarwe, sojabonen) in ingrediënten waaronder vet, olie, eiwit, koolhydraat en restproducten.

Volgens van der Groot zijn er bepaalde ingrediënten in grondstoffen, die een complexere structuur hebben en heel bruikbaar zijn, waar op dit moment nog geen gebruik van wordt gemaakt.

 

Meer energie

Hoe hoger de zuiverheid van een ingrediënt, hoe meer intensievere bewerkingen nodig zijn, welke veel water en energie kosten. Voor een zuiver product is meer grondstof nodig per kilogram product, hierdoor worden ook de afvalstromen groter.

Mildere scheidingstechnieken

In het algemeen zorgen zuiveringsprocessen voor lagere gehaltes aan vitamines- en mineralen vergeleken met zuivere producten. Volgens van der Groot zouden mildere scheidingstechnieken levensmiddelen duurzamer kunnen maken. De oorspronkelijke grondstoffen blijven hierbij behouden waarbij toch kleine fracties kunnen worden verkregen.

 

Niet zuivere sojafractie

Er moeten concurrerende alternatieven komen die de energieproductie en hoeveelheid landoppervlak kunnen beperken. Door bijvoorbeeld de inefficiënte omzetting van plantaardig eiwit naar dierlijk eiwit, kost de productie van vlees veel energie en landoppervlak.

Een groep, geleid door van der Groot, ontwikkelde voor de Vegetarische Slager een vleesvervanger op basis van sojaeiwit die kan bijdragen aan een meer gebalanceerde voeding. Ze gebruikt hierbij een niet geheel gezuiverde sojafractie waarin veel voedingsvezels zitten. Dit kwam het dichts in de buurt bij de structuur van vlees. Consumenten zouden vleesvervangers eerder kopen als de structuur ervan op vlees lijkt.

Het gebruik van minder gezuiverde fracties afkomstig uit materiaal van planten, zou het meest logisch zijn voor zowel de gezondheid, duurzaamheid en technologische functionaliteit.

Reageer op dit artikel