nieuws

Laagcalorische suiker kojibiose goedkoper te produceren

Voedselproductie

Laagcalorische suiker kojibiose goedkoper te produceren

Wetenschappers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de universiteit Gent hebben het enzym sucrosefosforylase zodanig gemodificeerd dat het laagcalorische suikermolecuul kojibiose in grote hoeveelheden kan produceren. De komende jaren gaat de universiteit samen met de foodindustrie de toepassingen van het suikermolecuul in kaart brengen.

Kojibiose is al langer bekend, het komt voor in de Japanse rijstwijn sake, vertelt professor Tom Desmet van de Universiteit Gent. De professor is gespecialiseerd in de modificatie van enzymen. “Kojibiose wordt geëxtraheerd uit natuurlijke bronnen, maar dat is niet efficiënt. Daardoor schommelt de prijs rond de 1000 euro voor een aantal milligrammen”, legt Desmet uit. “De enzymatische omzetting heeft op laboschaal met 1 run al 3 kilo opgeleverd. Het moet nog precies worden uitgerekend, maar via het proces met het gemodificeerde enzym kunnen we kojibiose produceren voor enkele euro’s per kilogram.”

Meerdere suikerstructuren

Kojibiose is een product van een nevenreactie van sucrosefosforylase. “Het enzym produceert meerdere suikerstructuren. In een vervolgproject kijken we ook of we de productie van deze structuren kunnen verhogen.”

 

Prebioticum

Kojibiose is vergelijkbaar met zoetstoffen zoals tagatose. Het suikermolecuul werkt als een prebioticum net zoals inuline, een andere korte vezelstructuur die als suikervervanger werkt. Anders dan bij natuurlijke suikervervangers zoals stevia heeft kojibiose geen bijsmaak.

 

Novel foods

Momenteel voeren de wetenschappers smaaktesten uit met panels. De komende jaren gaat de universiteit samen met de voedingsmiddelenindustrie de toepassingen van het suikermolecuul in kaart brengen. Het zal echter nog drie tot vier jaar duren voordat ze kunnen worden toegepast. “Voordat het ingrediënt mag worden gebruikt, moet het eerst nog getoetst worden door de novel foods wetgeving.”

Reageer op dit artikel