nieuws

Nederlandse bierdrinkers kiezen vaker voor alcoholvrij

Voedselproductie

Nederlandse bierdrinkers kiezen vaker voor alcoholvrij

Nederlandse bierdrinkers kiezen vaker bewust voor een glas bier op een specifiek moment. Dat concludeert de organisatie Nederlandse Brouwers bij de presentatie van de jaarlijkse bierconsumptiecijfers over 2015. De organisatie meldt dat vooral de consumptie van alcoholvrij bier is gestegen (+27 procent). Ook biermixen, waaronder Radler, deden het goed (+13 procent), evenals speciaal bier (8 procent). Pils staat nog steeds op nummer 1 als meest gedronken bier. De totale bierconsumptie nam in 2015 in vergelijking met het jaar ervoor toe met 2 procent.

Volgens directeur Nederlandse Brouwers, Cees-Jan Adema, is het consumptiepatroon bij bierdrinkers sterk waarneembaar veranderd. Van alcoholvrije bieren stijgt de consumptie. Hiervan worden steeds meer varianten aangeboden. In de horeca steeg de consumptie van alcoholvrij bier met 44 procent.

Speciaal bier

Ook het aantal speciale bieren in het supermarktschap nam toe, zo constateren de brouwers, die zien dat Nederlanders vaker kiezen voor verschillende biersoorten. In de horeca nam het percentage speciale bieren met 12 procent toe, de consumptie van biermixen steeg er met 35 procent. In totaal steeg de consumptie van bier in de horeca met 2,1 procent.

Nederland een bierland

Van het bier dat in Nederland wordt geconsumeerd, is 86 procent afkomstig van eigen bodem en 14 procent is import. Nederlands bier blijkt niet alleen in eigen land  populair ook wereldwijd neemt Nederland een goede plaats in. Na Mexico is Nederland de grootste bierexporteur.

Meer brouwerijen

Niet alleen de bierafzet nam toe. Ook is het aantal brouwerijen in 2015 flink gestegen met 150 procent. Waren er in 2012 nog zo’n 120 brouwerijen, nu zijn er ruim 300.

Reageer op dit artikel