nieuws

Productnieuws: Grow Your Own, zelf Heinz tomaten verbouwen

Voedselproductie

Nederlanders kunnen nu evenals andere Europeanen zelf hun eigen Heinz tomaten verbouwen. Sinds 1 maart zijn op verschillende verkooppunten Heinz tomatenzaadjes verkrijgbaar bij de aanschaf van Heinz tomatenketchup.
Het doel is om families wereldwijd te inspireren voor het verbouwen van eigen tomaten zodat zij zich kunnen verdiepen in het productieproces.

Vanwege haar 140-jarig bestaan deed Heinz 22 maart tijdens de Grow Your Own-bijeenkomst in het Heinz innovatiecentrum in Nijmegen, een boekje open over het verhaal achter de welbekende Heinz tomatenketchup.

Vlezige tomaten

Voor de productie gebruikt Heinz haar eigen vlezige ketchuptomaten (verbouwd in Spanje, Portugal en Californië) die de ketchup een dikkere structuur geven dan andere merken, waardoor toevoeging van zetmeel niet nodig is.

Het hele jaar door ketchup

Van de verbouwde tomaten wordt een lang houdbare pasta gemaakt. Tot de nieuwe oogst kan dan nog steeds ketchup worden geproduceerd. Azijn, zout, suiker, water en verschillende kruiden worden vervolgens vermengd met de tomatenpasta, waarna het mengsel verhit en verdikt wordt. Hierna wordt de ketchup afgekoeld en in flessen afgevuld.

Heinz-criteria

Heinz hanteert een aantal criteria als het gaat om de originele Heinz tomatenketchup. De ketchup mag uitsluitend gemaakt zijn van Heinz zongerijpte tomaten en er mogen geen zetmeel of kunstmatige conserveringsmiddelen aan toegevoegd zijn. De kleur moet helderrood zijn met daarbij de juiste dikte. Volgens Heinz zorgen natuurlijke ingrediënten voor een lange houdbaarheid.

‘Clean label’ zonder is beter

Op voedingsgebied spelen er momenteel een aantal trends waaronder het ‘clean label’ waarbij geldt ‘zonder’ is beter, denk aan minder suiker. Het is moeilijk om de hoeveelheid suiker in ketchup aan te passen omdat suiker ook een conserveermiddel is en de consument wil immers dat de smaak van het product hetzelfde blijft, zegt David van der Sanden, Category Insight & Communication manager bij Heinz. Ook biologisch valt onder het clean label, zo heeft Heinz nu ook Bio ketchup. Andere trends die nu spelen zijn etnische producten en ook de herkomst van producten is belangrijk voor de consument.

55 verschillende producteigenschappen

Volgens Sensory & Consumer Scientist bij The Kraft Heinz Company, Nikki van Kuijk, geldt voor veel consumenten: ‘hoe zoeter of zouter, hoe beter de smaak’. Heinz heeft nu ook een variant met de helft minder suiker, hierdoor verandert de smaak. Het Sensory Lab probeert de smaak van varianten zo min mogelijk te laten afwijken van de originele Classic Tomato Ketchup.

Een objectief smaakpanel, bestaande uit mensen met een bovengemiddeld smaak- en geurvermogen, werkt gemiddeld 12 uur per week aan het creëren van de gewenste smaak van Heinz ketchup. De ketchup wordt op 55 verschillende eigenschappen beoordeeld en van elke eigenschap wordt vervolgens een productprofiel gemaakt. Wellicht heeft Heinz Ketchup nog wel meer dan 55 verschillende eigenschappen, alleen kunnen deze niet allemaal herkent worden, aldus Nikki van Kuijk. De productprofielen zijn ervoor om de ketchup aan de wens van de consument te laten voldoen.

‘Grow Your Own’

De tomatenzaadjes zijn sinds 1 maart verkrijgbaar bij aanschaf van een fles tomatenketchup in onder andere COOP- en Plus-supermarkten en in 235 jumbo filialen. Ze zijn ook gratis verkrijgbaar op de website van Heinz. Op de actiepagina kan een foto worden gedeeld van de eigen ‘tomatenkweek’ en kunnen mensen kans maken op een fles Heinz ketchup gemaakt van hun eigen gekweekte tomaten.

Foto's

Reageer op dit artikel