nieuws

Steviolglycosiden toegelaten als zoetstof in bepaalde dranken

Voedselproductie

Steviolglycosiden toegelaten als zoetstof in bepaalde dranken

De Europese Commissie heeft steviolglycosiden toegelaten als zoetstof in bepaalde dranken met verlaagde energetische waarde of zonder toegevoegde suikers.

De zoetstof is toegevoegd aan de EU-lijst van voor gebruik in levensmiddelen goedgekeurde additieven.

Positief EFSA-advies

De aanvraag voor goedkeuring werd ingediend op 25 maart 2013, waarna overeenkomstig de voorschriften, advies is ingewonnen bij de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). In 2010 oordeelde EFSA al dat de zoetstof veilig is en werd een aanvaardbare dagelijkse inname vastgestgesteld van 4 mg/kg lichaamsgewicht/dag, uitgedrukt als steviolequivalenten.

Vanwege de voorgestelde uitbreiding van het gebruik heeft de EFSA herziene adviezen uitgebracht, op 2 mei 2014 en 30 juni 2015. De conclusie van de EFSA luidde dat de blootstellingsramingen voor alle leeftijdsgroepen onder de aanvaardbare dagelijkse inname liggen, behalve voor peuters die zich aan de bovengrens van de ramingen voor veelvuldig gebruik bevinden (95e percentiel), in één land.

De voorgestelde uitbreiding heeft echter betrekking op producten die niet bestemd zijn voor consumptie door peuters, daarom vormen het voorgestelde gebruik en de voorgestelde gebruiksniveaus geen veiligheidsrisico’s.

Maximumgehalten E 960

Steviolglycosiden (E 960) mogen voortaan worden toegevoegd als zoetstof in dranken met verlaagde energetische waarde of zonder toegevoegde suikers. Voor dranken met de smaak van chocolade/cappucino geldt een maximum van 20 mg/l en voor koffie, (kruiden)thee, gearomatiseerde oploskoffie en instandcappuccino geldt een maximum van 30 mg/l.

De wijziging op bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1333/2008 is gepubliceerd bij Verordening (EU) 2016/479 en treedt in werking op 22 april aanstaande. De geconsolideerde tekst van de additievenverordening is voor lezers van Voeding Nu gratis op te vragen bij Eurowet.

Reageer op dit artikel